Після того, як побачив Європу, більше не хочу приєднання до Росії, – кримчанин

Після того, як побачив Європу, більше не хочу приєднання до Росії, – кримчанин

11.03.14 15:39 0 684
«Їхали з України, а куди повертаємося, – не знаємо», – приблизно такі настрої панують серед кримчан, які зараз повертаються додому із Західної України. Водночас біженці з Криму до Львова прибувають десятками.

Думки людей збирала журналіст програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZІK, якій таки вдалося потрапити у потяг Львів-Сімферополь. Продаж квитків на останні, як відомо, призупинено до 17 березня.

Подружжя Людмили та Олександра повертаються в Крим після відпочинку у Буковелі. Пара стверджує: спеціально не стежили за новинами, щоб не псувати настрою. Розповідають, що перед поїздкою на Західну Україну друзі жартома лякали їх бандерівцями. Втім, тепер пара боїться повертатися додому.

«Если можна решить проблему мирным путем, то Крым должен оставаться с Украиной, но если война – то я готов на любые соглашения», – ділиться думками пан Олександр.

Натомість для іншої пари – молодого подружжя – подорож із сонячного півострова до Європи через Львів стала одкровенням.

«Я был сторонником присоединения к России, я ведь с Краснодарского края, а жена – украинка. Но скажу честно, после того, как побывали в Европе, мои взгляды поменялись. Я увидел, как живут там люди, и как живем мы. Это две большие разницы. После этого я уже не хочу в Россию», – поділився враженнями Олександр.

Страху від повернення додому не приховує жителька Євпаторії Ольга: «Страшно! У нас там дети остались. Мы едем, сами не знаем куда. Уезжали с Украины, а в какую страну вернемся – не известно».

Провідники кажуть, що людей, які їдуть на південь країни, не поменшало. Подорожують переважно сім’ями. Однак, як розповіла провідниця потяга Львів-Сімферополь Анна Бабич, на вокзалах – спокійно, спеціальних затримок потягів у дорозі не було.

Натомість жителі Львівщини, які повертаються з Криму, підтверджують: так звана Самооборона Криму на вокзалі в Сімферополі справді перевіряє людей. Групи по 20-30 осіб обшукують чоловіків.

«Після того, як пасажири покинули потяг, самооборонці зайшли у вагон, щоб переконатися, чи ми військових не привезли. Обійшли весь склад потяга, навіть туалети перевіряли», – начальник потяга Сімферополь-Львів Станіслав Кик.

«Жінка поїхала додому раніше, бо переживала через події в Криму, а я вирішив залишитися, адже цікаво було, як усе повернеться, – розповідає житель Старого Самбора Михайло Фрейдун, який відпочивав у Євпаторії. – Біля нашого санаторію – військова прикордонна частина. Казали, що її захопили. Я ходив дивитися, що там і до чого: справді, біля частина «зелені чоловічки» ходять. А саме так у Криму називають захоплювачів».

А Едуард Лісінський спеціально поїхав до Криму, відвідав Сімферополь і Севастополь, щоб на власні очі побачити, що відбувається на півострові.

«Люди, які там живуть, бояться за своє життя, – говорить хлопець. – Багато хто не йде на Майдан з однієї причини – через ймовірні переслідування. Та більшість переконані: війни не буде. На власні очі бачив у Сімферополі протест проти приєднання до Росії. Більшість його учасників – молоді пари».

Натомість ті, хто не вірить про мирне завершення конфлікту, залишають кримські домівки. Татарин Ізід, батько трьох дітей, приїхав до Львова зі всім сімейством – дружиною та мамою. Він переконаний: війни не оминути.

А кримчанка Лілія залишила вдома, у Сімферополі, всю родину, але дітей вирішила привезти на захід країни.

«Мы видим на улице российские войска, много оружия, солдат. На перешейке видели, как русские окопы копают», – розповіла жінка.

Загалом лише одним потягом до Львова приїхали близько 70 осіб з Криму, щоб перечекати неспокійні часи на півострові.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ