У Луцьку відзначають 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

У Луцьку відзначають 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

11.03.14 15:09 0 664
Виповнюється 200-та річниця від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. З цієї нагоди біля пам’ятника Кобзарю, що на проспекті Волі у Луцьку, відбулася громадська акція «Весь світ читає Шевченка», під час якої твори Тараса Григоровича різними мовами світу читали лучани та гості міста.

Потому розпочалося мистецьке свято «Нас єднають думи Кобзаря». Вшанувати поета, який свою власну долю поєднав з Україною, прийшли голова обласної державної адміністрації Григорій Пустовіт, голова обласної ради Валентин Вітер, міський голова Микола Романюк та його перший заступник Святослав Кравчук, письменники, митці, представники громадськості, трудових та учнівських колективів.

Під величне звучання пісні «Думи мої» учасники зібрання поклали квіти до підніжжя пам’ятника Великому Кобзареві. Поетичний геній Тараса Шевченка увічнив у своїй творчості кращі чесноти нашого народу – гідність і мужність, горду силу і непохитність духу. Про це у своїх виступах говорили доцент кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат філологічних наук Ольга Яблонська, поет, член національної спілки письменників України, заслужений діяч мистецтв України Василь Гей.

Вірші Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм» прочитав Роман Віслобоков, «До Основ’яненка» прочитала заслужена артистка України Галина Кажан. Хор Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського виконав «Заповіт».

Як і минулого року, організатори попросили лучан прибути на святкове дійство зі своїми «Кобзарями». У кожній українській родині зберігається ця книга, як реліквія, як «висока мудрість Кобзаревих дум». Власникам найстаріших видань та наймолодшому і найповажнішому учасникам акції Григорій Пустовіт, Валентин Вітер та Микола Романюк вручили пам’ятні призи – «Кобзарі».

Студенти Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського разом з усіма учасниками свята виконали твір Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Потім тих, що прийшли на мистецьке дійство з «Кобзарями», запросили до спільної пам’ятної світлини.

А продовжилися урочистості літературно-мистецьким дійством «Уклін Тарасові» в академічному обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

Крім того, лучани поклали квіти до пам’ятника Т.Г.Шевченкові у мікрорайоні Вересневе. У бібліотеках міста відбулися літературно-музичне свято «Струни Кобзаревого серця», відеомандрівка «Творчість Шевченка у серці», а в Будинку культури мікрорайону Вересневе відбувся святковий концерт «Нас єднає Тарасове слово». Волинський академічний обласний театр ляльок підготував виставу «Тарас» за п’єсою Богдана Стельмаха, а Волинський академічний обласний музично - драматичний театр ім. Тараса Шевченка запропонував глядачам виставу Юрія Щербака «Стіна», яка присвячена життю і творчості Тараса Шевченка.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ