На Хмельниччині небезпека виникнення пожеж при спалені сухої трави

На Хмельниччині небезпека виникнення пожеж при спалені сухої трави

12.03.14 08:01 0 679
З настанням теплої погоди люди частіше почали відвідувати власні дачні масиви, почастішали походи до лісу, щоб відпочити від напружених буднів. Але із-за нехтування правил пожежної безпеки нерідко виникають пожежі саме на відкритих територіях власних домоволодінь, лісових масивах та степових зонах через необережність людей, яка є головною причиною всіх тих нещасть, що приносять пожежі.

Так, 10 березня на території області виникло чотири пожежі сухої трави на відкритій території. О 13:25 вогнеборці 13-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Ізяслав залучались на ліквідацію такої пожежі в с. Михля. Того ж дня, суха трава палала на вулицях Димінського, Народної Волі та Старокостянтинівське шосе в обласному центрі.

Загалом полум’я знищило майже гектар сухої рослинності. Ймовірної причиною всіх пожеж є необережне поводження з вогнем невстановленою особою. Тому виходить, що у першу чергу потрібно боротися не тільки із самими пожежами, а з їхньою першопричиною – необережністю людей.

Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області вкрай стурбоване ситуацією зі спалюванням сухої трави. Нерідко такі пожежі призводять до пожеж розташованих поруч будівель, відключень ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісових насаджень та торфовищ, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки.

Враховуючи досвід попередніх років у найближчий час можливо спрогнозувати виникнення загорань сухої трави в лісових масивах області.

У ЗВ’ЯЗКУ З ЦИМ, ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ВСІХ ГРОМАДЯН З СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

Шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі – ніколи не підпалюйте суху траву на галявинах у лісі. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

Не розводьте багаття в сухому лісі. Насамперед переконайтесь, що вогнище розташовується на піску або глині. Перш ніж розпалити багаття, згребіть лісову підстилку з місця, де буде вогнище, і навколо нього в радіусі одного метра прокопайте рівець. Перед тим як піти, залийте багаття водою. Після цього розгребіть золу і переконайтеся, що під нею не збереглося тліючих вуглин. Не йдіть від залитого багаття, поки від нього йде дим або пара. Про те, чим заливати багаття, подбайте заздалегідь. Ніколи не кидайте непогашені сірники або цигарки. Пояснюйте друзям і знайомим, що їхня необережність може стати причиною пожежі.

Якщо ж ви помітили пожежу, що починається, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого кимось багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (правда, треба почекати і переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову).

Якщо пожежа досить сильна, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до служби порятунку за телефоном "101" і повідомте про загоряння і як туди доїхати. Давайте спільними зусиллями збережемо природу!

ГУ ДСНС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: спалювання ...
Наступна новина: В Луцьку комунальники ...

КОМЕНТАРІ