На Хмельниччині працівники міліції разом з освітянами, адвокатами і психологами вчилися розв'язувати конфлікти шляхом медіації

На Хмельниччині працівники міліції разом з освітянами, адвокатами і психологами вчилися розв'язувати конфлікти шляхом медіації

13.03.14 14:03 0 643
Працівники кримінальної міліції у справах дітей з трьох найбільших міст Хмельницької області стали учасниками пілотного проекту з впровадження програм примирення і розбудови Шкільних служб порозуміння в рамках проекту «Від відновних практик до гуманізації кримінальної юстиції щодо неповнолітніх».

Проект, ініціатором якого стала Всеукраїнська фундація «Захист прав Дітей», стартував на Хмельниччині за підтримки обласного управління міліції наприкінці минулого року.

Його мета — удосконалення змісту і методик роботи, пошук нових підходів до профілактичної роботи з дітьми, покращення превентивних заходів не тільки правового, а й психолого-педагогічного та організаційного характеру.

Першим кроком на шляху до реалізації проекту став тренінг з підготовки медіаторів (посередників) у кримінальних та цивільних справах, а також фахівців зі шкільної медіації з числа працівників органів внутрішніх справ, адвокатів, соціальних педагогів та психологів. Загалом до тренінгу долучилося понад 20 фахівців з Кам’янця-Подільського, Шепетівки та Хмельницького, професійна діяльність яких безпосередньо пов’язана або дотична до роботи у підлітковому середовищі.

Такий високий рівень інтересу різних за характером діяльності органів та структур до використання медіації в роботі є цілком виправданим. Адже на думку тренерів Всеукраїнської фундації «Захист прав Дітей», реформування сфери надання соціальних послуг, яке відбувається протягом останніх років в Україні, вимагає розширення власне спектру таких послуг, а також підготовки відповідних спеціалістів, які їх надаватимуть. І саме Фундація ініціювала реалізацію низки проектів у трьох областях держави, однією з яких є Хмельницька, які передбачають створення регіональних центрів відновного правосуддя та Центрів підтримки дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Важливою складовою вказаних проектів є навчання спеціалістів з числа представників зацікавлених структур та органів основам медіації (посередництва), як ефективного інструменту відновлення порушених стосунків учасників конфліктної ситуації. А впровадження програм примирення в умовах закладів освіти дасть можливість зменшити кількість правопорушень серед дітей, підвищити їх загальну культуру та обізнаність у питаннях міжособистісної взаємодії.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ