Перед українцями з року в рік постає інший Кобзар, – мистецтвознавець

Перед українцями з року в рік постає інший Кобзар, – мистецтвознавець

13.03.14 12:58 0 665
Шевченко – це не лише поет та художник. Він – багатогранний талант, який до кінця ще так і не відкрився світу. Пізнаючи його все краще і краще, перед українцями з року в рік постає інший Кобзар. Однак суспільству його слід представляти об’єктивно, не паплюжити різними «сенсаційними відкриттями».

Про це у Львові на прес-конференції «Новий Шевченко», присвяченій 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, заявив мистецтвознавець, заслужений журналіст України Василь Глинчак.

За словами мистецтвознавця, відкриваючи нового Шевченка, не слід «його паплюжити під виглядом новизни».

Режисер Тарас Каляндрук, згадуючи про стрічку, яка нещодавно вийшла на екрани, «Таємниці генія Тараса Шевченка», сказав: «Зараз іде політика, згідно з якою прості люди не можуть бути розумними. Вони обов’язково мають бути чиїмись позашлюбними дітьми». За його словами, новий фільм, метою якого було оббрехати Кобзаря, виходив під егідою ФСБ.

«Авторка спокійно потрапляла у військовий архів Петербурга, а без документа із ФСБ це неможливо. Там вона взяла довідку про те, що за рік до народження Шевченка брат царя Костянтин повернувся з відпустки, але звідки саме не зазначено. На основі цього вона зробила висновок, що Тарас Шевченко – це його позашлюбний син», – зазначив режисер.

Однак, на думку Василя Глинчака, усі теперішні «сенсаційні відкриття» це – «вигадка, щоб попустити український народ».

Мистецтвознавець зазначає, що Шевченко був «одним із перших християн, який прийшов у рабовласницьке суспільство і сказав, що не можна, щоб одні були рабами, а інші – панами».

«На той час Росія була рабовласницькою державою. Більшість населення була кріпаками, які належали дворянам. Був вибудуваний апарат кріпосництва, така своєрідна державна мафія», – зазначив Василь Глинчак і додав, що Шевченко добре знав цю «естетику». Він був людиною з XX століття, якій судилось народитись у XIX.

«Зараз у Росії й далі існує той дух неповаги до людини, коли одна частина суспільства має у власності другу. Там виник цілий клас нероб – людей, які не вміли і не хотіли працювати, бо на них працювали інші», – додав він.

Однак сучасна людина, яка живе у значній деморалізації із постійним бажанням збагатитися, бути гламурною, не хоче бачити Тараса Шевченка бідним кріпаком. Вона хоче зробити з Кобзаря когось іншого.

«Люди хочуть Шевченка не у кожусі, а у фраку, зробити з нього денді. Звідси і йде новий Шевченко», – сказав Василь Глинчак.

Та Шевченко був іншим і творив такі речі, якими може зацікавитися й мистецький світ.

До прикладу, повість «Музикант», яка показує Кобзаря прекрасним знавцем музики, що добре розбирається у тогочасній культурі.

«У повісті згадується до десятка різних композиторів, інтерпретації їх творів. Але ця повість не писалася у кабінеті мистецтв, де Шевченко міг користуватися енциклопедією. Він писав її у казармі. «Музикант» насичений зауваженнями щодо того чи іншого твору, його композиції, манери виконання. Повість заслуговує на увагу професійного світу», – підкреслив Василь Глинчак. Мистецтвознавець додав, що у Шевченка є також повість «Художник», яка варта уваги мистецького світу.

«Це той новий Шевченко, якого треба пізнати», – підкреслив він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Україна виплатила 80 ...

КОМЕНТАРІ