Що таке страховий стаж і чи можна набути його під час навчання у вищому навчальному закладі Роз’яснення Пенсійного фонду України в Житомирський області

Що таке страховий стаж і чи можна набути його під час навчання у вищому навчальному закладі Роз’яснення Пенсійного фонду України в Житомирський області

13.03.14 15:20 0 744
На ці та інші запитання громадян відповідає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Житомирський області Іван Заінчковський.

Питання: На час подачі в грудні 2009 року заяви про призначення пенсії я не працював, через півтора року влаштувався на роботу. Будь-яких додаткових підвищень, надбавок до пенсії я не отримую. Чи потрібно повідомляти органи Пенсійного фонду України про працевлаштування на роботу?

Відповідь: При зверненні за призначенням пенсії майбутній пенсіонер підписує зобов’язання щодо своєчасного повідомлення органів, що призначають та виплачують пенсії, про прийняття на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім”ї, зміну місця проживання, виїзд за кордон на постійне місце проживання та інші обставини, що можуть вплинути на пенсійне забезпечення.

У зв’язку з набранням чинності з 01 жовтня 2011 року Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» факт працевлаштування пенсіонера набуває особливо важливого значення, адже в багатьох випадках від цього залежить розмір призначеної та виплачуваної пенсії.

Неповідомлення управління Пенсійного фонду про прийом на роботу чи реєстрацію підприємницької діяльності може призвести до зайво нарахованих коштів, адже у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законодавством, відповідно підвищується мінімальний розмір пенсії лише непрацюючим пенсіонерам. Законом передбачено, що пенсіонерам, які працюють (проводять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), такий перерахунок здійснюється після звільнення з роботи або припинення такої діяльності з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення або припинення такої діяльності.

Відповідно до ст.50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суми пенсії, надміру виплачені пенсіонерові внаслідок зловживань з його боку (неповідомлення про обставини, які можуть вплинути на розмір пенсії), або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягнуті на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Питання: У 2001 році я пішла на пенсію за віком, в 55 років, але продовжувала працювати. В грудні 2013 року звільнилась з роботи. Які документи мені необхідно подати до Пенсійного фонду ?

Відповідь: Документом, який підтверджує, що особа не працює, є трудова книжка. До трудової книжки додається інформація відділу надходження, прогнозування платежів, обліку застрахованих осіб та контрольно-перевірочної роботи. У разі, якщо особа є приватним підприємцем, відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстави вважати, що особа не працює.

Питання: Які виплати залежать від факту роботи особи?

Відповідь: Від факту роботи залежить нарахування та виплата, зокрема:

- надбавки до пенсій на неповнолітніх утриманців (до 18 років), які виплачуються тільки непрацюючим пенсіонерам. Розмір такої надбавки щомісячно встановлюється на рівні 150 грн;

- визначення права на отримання пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком інвалідам ІІ та ІІІ групи до досягнення пенсійного віку. Такий розрахунок проводиться тільки непрацюючим пенсіонерам;

- виплата пенсій згідно зі ст. 26 Закону України "Про зайнятість населення", ст. 21 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" до досягнення пенсійного віку. Згідно з п. 7 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" достроково призначена пенсія за віком у період до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", працюючим пенсіонерам не виплачується;

- отримання пенсій за вислугою років, оскільки при працевлаштуванні на посаду, яка дає право на отримання даного виду пенсії, пенсія не виплачується в період такої роботи.

Окремо необхідно зупинитись на проведенні індексації пенсій. Працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії проводиться на підставі довідки підприємства, в якій зазначається розмір оплати праці, проіндексована її сума та сума індексації. Такі довідки підприємства зобов'язані у двотижневий строк після проведення індексації заробітної плати подавати органам, які призначають та виплачують пенсію. Виплата пенсії здійснюється з урахуванням отриманої інформації. У всіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Питання: Шо таке страховий стаж, хто у нас в країні вважається застрахованим і як, власне, визначається тривалість стажу?

Відповідь: З 2004 року в Україні діє система пенсійного страхування: на пенсію може претендувати лише застрахована особа, яка сплачувала внески і накопичила мінімальний страховий стаж - 15 років.

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа

підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню

та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Стаж вимірюється в місяцях. При цьому, місяць роботи буде зараховано до страхового стажу як повний тільки за умови, якщо внесок за нього виявиться не нижче мінімальної суми.

Застрахованим, за нашим законодавством, вважається будь-яка особа, яка є найманим працівником, оформлена за законом як співробітник підприємства або працює у приватного підприємця і сплачує із зарплати внески на соціальне страхування. Тобто, якщо людина офіційно працює, то вона вже автоматично вважається застрахованою.

Є дуже важливий нюанс: до страхового стажу включаються тільки ті місяці, за які були сплачені страхові внески. Так от, якщо фірма за якийсь місяць не перерахувала пенсійний (до 2011 року) або єдиний соціальний внесок (після 2011 року), цей місяць не буде зараховано до страхового стажу працівника.

Ще один важливий момент: при призначенні пенсії враховується саме легальна зарплата. Тобто та, з якої було сплачено страхові внески. Заробітки "сірі" та "в конвертах" до уваги не приймаються.

Наприклад, якщо людина отримує тисячу гривень "в конверті" і 1218 гривень (мінімальна зарплата з грудня 2013 року) за відомістю, то йому пенсію призначать саме виходячи з офіційних 1218 гривень. Адже, саме з цієї суми були сплачені податки і збори.

Природно, розмір пенсії при такій зарплаті буде відносно невеликий. Тому рекомендується перевіряти в Пенсійному фонді не тільки факт сплати внесків, але й суму, з якої вони перераховуються.

На жаль, прикладів, коли підприємства - навмисне чи ні - не перераховують кошти на пенсійне страхування своїх співробітників, досить багато. Тому всім людям, які розраховують у майбутньому отримувати пенсію і намагаються накопичити для цього стажу побільше, потрібно час від часу цікавитися, чи платить роботодавець соціальні внески. Зробити це можна в найближчому управлінні Пенсійного фонду або ж в інформаційних кіосках, розташованих у районних, міських та обласному управліннях Пенсійного фонду України. Тому дуже важливо перевіряти інформацію, яка накопичується в органах Пенсійного фонду.

Питання: Як можна отримати інформацію в інформаційних кіосках?

Відповідь: На кожного працюючого жителя України відкрито персональну облікову картку. Це електронний файл з інформацією про саму людину (її прізвище, ім'я, по батькові, дата народження), місце його роботи та внески, перераховані на пенсійне страхування. Таким чином, у базі даних персоніфікованого обліку внесків Пенсійного фонду України накопичуються відомості про всі сплачені за людину внески.

Для отримання інформації необхідно знати номер, який вказаний у свідоцтві про загальнообов\'язкове державне соціальне страхування. Відзначимо, що номер страхового свідоцтва збігається з ідентифікаційним номером, присвоєним податковою службою. До того ж якщо людина втратила свідоцтво, вона може отримати його дублікат в управлінні Пенсійного фонду.

Питання: Я працював на підприємстві майже 15 років, але в 2006-2007 роках отримував заробітну плату менше мінімально встановленого рівня. На даний час готуюсь до виходу на пенсію. Мені пояснили, що лише за умови сплати страхових внесків не менше ніж з мінімальної заробітної плати буде повністю зараховано стаж для призначення пенсії. Чи є якась можливість для здійснення доплати?

Відповідь: Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено: якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою від мінімального страхового внеску, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати.

З цією метою особа подає до органів Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії відповідну заяву.

Працівник Фонду на підставі заяви та даних персоніфікованого обліку особи про періоди, за які застрахована особа бажає здійснити доплату до мінімального страхового внеску, складає повідомлення-розрахунок, відповідно до якого особа здійснює доплату в сумі, зазначеній у повідомленні-розрахунку, протягом 10 календарних днів з дня його отримання.

Особи, які здійснюють доплату до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок, формують і подають до органів Пенсійного фонду України самі за себе відомості про суми доплати відповідно до зазначеної норми Закону.

Питання: Я навчаюсь у вищому навчальному закладі, та знаю, що період навчання не зараховується до страхового стажу. Як можливо набути страховий стаж за період навчання?

Відповідь: Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, в т.ч. і студенти, які не працюють.

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - договір про добровільну участь) згідно із Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Зазначені особи мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь, але не менше одного року.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, але не раніше ніж із 1 січня 2004 року. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору.

Одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором.

За більш детальною інформацією щодо оформлення договорів про добровільну участь необхідно звертатися до органів податкової служби на місцях.

Питання: Як бути зі стажем, який накопичився у людей до цього часу?

Відповідь: Весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, прирівняли до страхового. Причому стаж за даний період враховують в колишньому порядку і на підставі тих самих документів, які застосовувалися раніше. Він підтверджується, зокрема, записами в трудовій книжці.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку реєстрація ...
Наступна новина: Львівщина: гандбольна ...

КОМЕНТАРІ