МЗС протестує проти визнання Росією заяви про «незалежність» Криму

МЗС протестує проти визнання Росією заяви про «незалежність» Криму

13.03.14 17:16 0 783
Міністерство закордонних справ України висловило у вівторок рішучий протест із приводу заяви МЗС Росії про визнання законною так званої «декларацію про незалежність Автономної республіки Крим та міста Севастополя». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Київ категорично засуджує пряме втручання Росії у внутрішні справи України. Дії російської сторони прямо суперечать фундаментальним принципам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав, наголошено в заяві.

Рішення, схвалене Верховною радою Криму, антиконституційне, незаконне і юридично нечинне. Цей так званий «документ» порушує національне законодавство України та положення міжнародних документів, які визнала Росія, мовиться в заяві.

Крім того, в МЗС звернули увагу на подвійні стандарти з боку Росії.

Російська сторона, мовиться в заяві, посилається на консультативний висновок Міжнародного суду щодо одностороннього проголошення декларації про незалежність Косова. При цьому у письмовій заяві, яку Росія офіційно подала тоді до Міжнародного суду у справі Косова, зазначається, що «право на самовизначення не може тлумачитися як таке, що санкціонує або заохочує будь-які дії, які б вели до розчленування або до часткового чи повного порушення територіальної цілісності або політичної єдності суверенних та незалежних держав», нагадали в Києві.

Ґрунтуючись на цій позиції, Росія досі не визнала незалежності Косова. «Втім, бачимо спробу застосування російською стороною принципу, нею засудженого, стосовно України», – кажуть в МЗС.

Міністерство закордонних справ засуджує практику провокативних заяв та будь-яких дій, які націлені на загострення становища у Криму. Для доведення цієї позиції та отримання необхідних пояснень до МЗС викликали тимчасового повірника у справах Росії в Україні, повідомили в міністерстві.

«Україна наполегливо закликає російську сторону до деескалації ситуації, прямого діалогу та повного додержання норм та принципів міжнародного права і міждержавних відносин», – мовиться в заяві.

Раніше у вівторок Міністерство закордонних справ Росії заявляло, що вважає «абсолютно законним» рішення Верховної ради Криму проголосити «незалежність» півострова.

Росія «повністю поважатиме результати вільного волевиявлення народів Криму в перебігу референдуму, на який, як відомо, запрошені спостерігачі від ОБСЄ і за двосторонньою лінією», мовилося в повідомленні.

МЗС Росії також переказало пункт ухвали Верховної ради Криму, яка намагалася обґрунтувати своє «право проголошувати незалежність» посиланням на дорадче рішення Міжнародного суду у справі Косова 2010 року.

У Криму Верховна рада автономії у вівторок вирішила «проголосити незалежність» півострова від України й назвати себе окремою державою з тим, щоб після референдуму 16 березня відразу втратити цю «незалежність» і вступити до Росії.

У понеділок кримське керівництво заявляло, що на планований референдум запросило спостерігачів від Організації з безпеки і співпраці в Європі; в ОБСЄ відповіли, що не можуть розглянути цю заявку, бо Крим як регіон України не має повноважень сам запрошувати спостерігачів.

Провідні країни світу і їхні об’єднання та міжнародні організації засудили планований у Криму референдум про вступ півострова до Росії як незаконний і такий, що суперечить і Конституції України, і міжнародному праву.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Професіоналізм – це ...
Наступна новина: Таргамадзе знову тренується ...

КОМЕНТАРІ