У Волинській області рятувальники застерігають громадян про заборону спалювання сухої трави та рослинних залишків

У Волинській області рятувальники застерігають громадян про заборону спалювання сухої трави та рослинних залишків

14.03.14 14:29 0 611
Так склалося, що восени на свої присадибних ділянках громадяни спалюють опале листя, навесні – торішню траву. Із встановленням теплої сухої погоди пожежно-рятувальні підрозділи все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

Водночас Український гідрометеорологічний центр повідомляє, що протягом за прогнозом на поточний тиждень є надзвичайно висока, як для цього періоду, температура повітря. Показники термометрів перевищуватимуть норму на 4-8 градусів.

У зв’язку з цим Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Крім того, слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомасштабні пожежі. Швидкість поширення вогню під час яких надзвичайно висока, тому локалізувати такі його на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Протягом останнього тижня почастішали випадки пожеж у екосистемах у Закарпатській, Дніпропетровській, Миколаївській, Полтавській, Дніпропетровській, Львівській, Волинських областях.

Так, цього року у Закарпатській області вже зафіксовано 73 пожежі в екосистемах. Протягом минулих вихідних пожежно-рятувальні підрозділи Закарпатської області понад 25 разів виїжджали на гасіння пожеж спричинених загорянням сухої рослинності. Протягом 11 березня вогнеборці Полтавської області 16 разів ліквідовували пожежі, що виникали на відкритій території. Співробітниками ДСНС України було врятовано від знищення близько 4 га соснового лісу. Того ж дня у місті Миколаєві та Миколаївській області зареєстровано 5 загорянь на відкритій території, переважна кількість яких становили випадки горіння очерету біля водойм. У Львівській області за добу рятувальники 8 разів виїжджали для ліквідації пожеж в екосистемах. Загальна площа загорянь складала понад 13 тис. кв.м. А у Волинській області ліквідовані загоряння сухої трави загальною площею 11 га.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ