У Львівській області до села Сопошин Жовківського району повернуто пам’ятник Тарасові Шевченку

У Львівській області до села Сопошин Жовківського району повернуто пам’ятник Тарасові Шевченку

14.03.14 09:00 0 727
5 березня 2014 року до села Сопошин Жовківського району повернуто пам’ятник Тарасові Шевченку, який зник у 2011 році. Орган охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації разом із представниками громади Сопошина, депутатами, журналістами, всіма небайдужими громадянами активно долучився до цієї важливої події.

Одразу після незаконного демонтажу пам’ятника, який є пам’яткою монументального мистецтва згідно з Рішенням виконкому Львівської обласної ради депутатів трудящих № 183 від 5 травня 1972 р. (ох. № 619), було скеровано звернення сільському голові с. Сопошин з вимогою повідомити на підставі яких дозвільних документів були вчинені дії щодо пам’ятника Т.Г.Шевченку та поінформувати про подальшу долю пам’ятки монументального мистецтва.

Як з’ясувалося в процесі перевірки, пам’ятник незаконно опинився на території міста Новодністровська Чернівецької області.

У зв’язку з виявленням порушенням Закону України «Про охорони культурної спадщини», відповідно до ст. 218 Кодексу України про адміністративні правопорушення, представником органу охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації, було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Сопошинською сільською радою скеровано позов до суду щодо повернення пам’ятника, а відділ охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації виступив третьою особою в цьому судовому розгляді.

На підставі облікової документації на пам’ятку монументального мистецтва, скерованої відділом охорони культурної спадщини до міської ради Новодністровська, враховуючи рішення судових органів, 5 березня 2014 року пам’ятник Т. Шевченку урочисто повернувся до села Сопошин.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ