У Львівській області департамент екології та природних ресурсів ОДА закликає не спалювати суху рослинність

У Львівській області департамент екології та природних ресурсів ОДА закликає не спалювати суху рослинність

14.03.14 15:12 0 676
Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає мешканців Львівщини не спалювати суху рослинність, бо самовільне спалювання завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій.

Найгірше, що випалювання сухої рослинності призводить до забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами, які негативно впливають на здоров’я: стан дихальних шляхів людей, асматичні захворювання та захворювання щитовидної залози. Варто пам’ятати, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільнюється біля 9 кг мікрочастинок диму. Дим містить отруйні речовини, які увібрав у себе зелений покрив і крони дерев, зокрема, сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Не забуваймо, що вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.

Пам’ятаймо, що спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Довідково

Згідно з діючим законодавством, с.20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.27 ЗУ «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності, або її залишків. Ст.77 Кодексу України про адміністративні правопорушення гласить: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водноболотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків…..- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 50 -70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку вшанують ...
Наступна новина: Тернополяни продовжують ...

КОМЕНТАРІ