У героїзмі захисників Карпатської України і майданівців багато спільного, – історик

У героїзмі захисників Карпатської України і майданівців багато спільного, – історик

15.03.14 11:23 0 648
«Можна чітко проводити паралелі між самопожертвою майданівців взимку цього року і героїзмом активістів Карпатської України у березні 1939 року, – переконаний дослідник історії з Ужгорода Володимир Кришеник. – Молодь, яка на наших очах не боялася йти під кулі снайперів у центрі Києва, боролася за право жити у гідній державі. А майже беззбройні юні карпатські «січовики» билися з окупантами, мріючи про становлення їхньої Української держави зі столицею у Хусті».

Так авторитетний вчений з Закарпаття говорить в інтерв’ю ведучому і автору телевізійного інформаційно-аналітичного альманаху «Історична правда Вахтангові Кіпіані».

Програма приготувала аматорам історії справжній подарунок. Це буде спеціальний проект, повністю присвячений величному чинові проголошення рівно 75 років тому Незалежності Карпатської України.

У рамках спецпроекту «Карпатська Україна» ведучий програми відвідав чимало місць на Закарпатті, де творилася історія Українського державотворення. Також Вахтанг Кіпіані поспілкувався з дослідниками, висновки яких дозволяють по-новому оцінити весь масштаб героїзму захисників Карпатської України, а також замислитися про помилки, що їх припустилися керівники цього державного утворення українців у Карпатах.

Зокрема, історик і краєзнавець з Хуста Олег Мельник у програмі висловлює переконання (і обґрунтовує його), що саме окупація регулярною угорською армією території Карпатської України у березні 1939-го фактично розпочала II Світову війну.

Глядачі «Історичної Правди» зможуть також почути спогади вихованок сиротинця, що його власним коштом утримував Президент Карпатської України Августин Волошин. Попри похилий вік вихованки сиротинця Волошина донині зі сльозами згадують доброту греко-католицького священика отця Августина, якого вони називали (і дотепер називають) не інакше, як татком.

Телевізійний інформаційно-аналітичний альманах «Історична Правда з Вахтангом Кіпіані» - щонеділі в ефірі каналу ZIK о 22:05.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ