Карпатська Україна – яскравий приклад жертовного державотворення

Карпатська Україна – яскравий приклад жертовного державотворення

15.03.14 20:47 0 942
Дорогі земляки!

У цей складний для держави й українського народу час доводиться нам вшановувати 75-ту річницю Карпатської України. Проте, як ніколи раніше, держава Карпатська Україна і її збройне формування Карпатська Січ нині є за яскравий приклад національного державотворення.

Буремні 1938–1939 роки принесли нам невмирущу славу в прагненні незалежної держави і вічний смуток за полеглими на Красному Полі, в різних куточках Закарпаття, де чотири березневі дні – 14–18 березня – тривав запеклий опір січовиків, здебільшого неозброєних, проти угорської агресії. Тільки прагнення народу вільно господарювати на рідній землі вселяло незламний дух у наших предків – духовенство і військових, вчителів і студентів, активне жіноцтво, які культурно-просвітницькою, громадсько-політичною діяльністю піднялися на щаблини національної свідомості.

Подвиг карпатських січовиків у ХХ столітті подав приклад боротьби українцям в інших державах, а нині має згуртувати нас проти російської агресії в Криму. Закарпатські українці нині є джерелом жертовності і патріотизму, віри у незламність і збереження соборності, яку вони виборювали 1939-го. Хоча молода Карпатська Україна проіснувала дуже мало, вона була створена за всіма ознаками державності. На ще не всі сторінки її написані золотом, ще не всі імена загиблих відомо сучасникам і не всі віднайдено могили. Проте на Майдані здійснилася Революція Гідності, щоби повернути Україну в націєтворче русло.

14 березня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Постанову "Про відзначення 75-річчя Карапстької України". Так, вона проголосована з великим запізненням, зважаючи на складні державотворчі процеси, і півроку чекала свого дня. Однак це вияв державної позиції щодо подій 1938-39 років, який наблизить нас до перемоги нації.

Знаю, що 15-16 березня вшанування героїв Карпатської України ляжуть на плечі українських націоналістів та інших патріотів Закарпаття. Не можу бути з Вами в ці дні через роботу парламенту, але моя віра у Вас, дорогі земляки, у перемогу в боротьбі за незалежність України така ж непохитна, як у воїнів Карпатської Січі, які дивилися смерті в очі і здолали її силою духу у вічності.

Слава Україні! Слава героям Карпатської України!

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Тернополі конкурс на ...
Наступна новина: Відбулася ...

КОМЕНТАРІ