Парламент затвердив проєкт постанови "Про відзначення 75-річчя Карпатської України"

Парламент затвердив проєкт постанови "Про відзначення 75-річчя Карпатської України"

15.03.14 14:32 0 698
14 березня 2014 року Верховна Рада України затвердила ініційований народним депутатом України від ВО "Свобода" Валерієм Черняковим проєкт постанови "Про відзначення 75-річчя Карпатської України". Відповідний документ підтримали 232 парламентарі.

Звертаючись до депутатів перед голосуванням, народний депутат від ВО "Свобода" Ірина Фаріон наголосила, що Карпатська Україна у першій чверті ХХ століття першою продемонструвала майстер-клас українського державотворення.

"У час, коли наша Українська держава була окупована іншими країнами – Росією, Польщею, Угорщиною, Чехословаччиною – українці Закарпаття знайшли в собі сили проголосити самостійну Карпатську Українську державу. Стрижневою фігурою цього процесу був Августин Волошин. Саме цей чоловік узяв на себе відповідальність у надзвичайно складних геополітичних обставинах і творив Українську державу. Августин Волошин як ніхто інший усвідомлював: аби існувала держава, обов'язково мають бути збройні формування, тому було створено Карпатську січ, і саме вона змагалася з угорською окупацією так активно, як змагалися ми з вами три місяці на Майдані. Саме Августин Волошин силою своїх переконань, силою утвердження незалежницької української ідеї був наднебезпечний для нашого з вами одвічного ворога, якого чомусь останніх двадцять років називали "стратегічним партнером" – йдеться про Московію. Так от саме московська контррозвідка СМЕРШ затримала і знищила Волошина.

1938 року з огляду на так звану Мюнхенську змову як наслідок перемовин між Великою Британією і Францією з одного боку та Німеччиною, Італією і Угорщиною з іншого боку від України відрізали Ужгород, Мукачеве та Берегове. Однак це не зупинило закарпатських українців у творенні своєї держави, і Хуст став столицею Карпатської України. Ця подія є знаменням для нас у тому сенсі, що ця держава проіснувала теоретично лише кілька днів, але зарядила своїм духом усю країну. Саме закарпатські українці затвердили славень "Ще не вмерла України ні слава, ні воля…", який зараз обіймає собою усю нашу країну. Усі ці катастрофічні бійки, які вчора відбулися в Донецьку, були під впливом того, що світлі донеччани співали славень великого бориспільця Чубинського і галичанина Вербицького. І саме на Закарпатті ця пісня стала нашим славнем – це і є для нас особливим і унікальним знаком. Тому зараз вкрай необхідно затвердити цей документ", – закликала Ірина Фаріон.

Народний депутат свободівець Леонтій Мартинюк наголосив, що із проханням затвердити відповідну постанову двічі зверталася Закарпатська обласна рада. "Треба дослухатися до прохання закарпатської громади. Ба більше, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув проєкт постанови Валерія Чернякова і більшістю голосів його підтримав.

Закликаю депутатів підтримати цей проект постанови, бо нині це питання є особливо важливим, адже зараз за єдність України гинуть люди. Тому є гостре відчуття, яким важливим для нас є кожен клаптик української землі. Карпатська Україна – приклад, як українці зі зброєю в руках виборювали свою свободу, тому прошу підтримати документ", – зазначив Леонтій Мартинюк.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Криму місцева влада ...
Наступна новина: 13 березня голова ...

КОМЕНТАРІ