Чернігів: Програма "Вибір": профілактика наркоманії, ВІЛ-СНІДу та злочинності серед підлітків

Чернігів: Програма "Вибір": профілактика наркоманії, ВІЛ-СНІДу та злочинності серед підлітків

15.03.14 19:32 0 983
13 березня у Чернігівській міській раді відбулось засідання круглого столу під назвою „Науково обґрунтована профілактика наркоманії, ВІЛ/СНІДу та злочинності в школах Чернігова в 2013-2014 навчальному році”. Участь у заході взяли заступник міського голови Анна Романова, координатор Програми Валерій Рябуха, завідуюча кафедри соціальної педагогіки ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка Людмила Завацька, представники благодійної організації «Аратта», представники структурних підрозділів міської ради, викладачі юридичного коледжу та вчителі шкіл міста, тренери Програми "Вибір".

"Вибір" - це програма профілактики наркоманії, ВІЛ/СНІДу та злочинності серед підлітків. Програма базується на успішному міжнародному та національному досвіді профілактики.

За словами координатора Програми "Вибір" Валерія Рябухи, її реалізація розпочалась у 2010 році у 3-х школах м. Чернігова. Науково-розроблений курс уроків кількістю 10 годин для учнів 8-х класів проводили курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби.

Наступного навчального року до реалізації Програми долучились студенти Чернігівського педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка. Заняття охопили уже 5 чернігівських шкіл. У поточному навчальному році профілактична програма вже реалізується у 11-ти школах Чернігова, школі смт. Березна Чернігівської області та 3-х школах Одеси. Тренерами виступають студенти, курсанти та співробітники міліції.

Під час круглого столу проведено аналіз профілактичної роботи серед школярів та організація взаємодії між школами, педагогічним університетом, юридичним коледжем та управлінням освіти міської ради, визначення потреб у профілактиці. Присутні класні керівники чернігівських шкіл та тренери відзначили доцільність та відчутні позитивні результати проведеної роботи серед школярів.

Заступник міського голови Анна Романова підкреслила, що міська рада надаватиме всіляку підтримку реалізації профілактичної Програми "Вибір" серед учнівської молоді та поширення набутого досвіду на якомога більше навчально-виховних закладів міста. На її думку, у руслі вирішення проблем попередження розповсюдження наркоманії, ВІЛ/СНІДу та злочинності серед підлітків, а також, популяризації здорового способу життя серед учнівської молоді, надзвичайно важливу роль відіграють волонтери – студенти, курсанти.

"За віком вони наближені до учнів старших класів, але вже мають певний життєвий досвід, тож справляють більший вплив на підлітків та на формування їх світогляду, світосприйняття, адже поріг довіри до них у школярів значно вищий", - зазначила Анна Романова.

В. Рябуха розповів також про міжнародну презентацію досвіду Програми "Вибір" у Києві та США, якій дали високу оцінку міжнародні фахівці.

Координатор Програми вручив присутнім волонтерам сертифікати про проходження 20-годинного курсу навчання з основ теорії науково обґрунтованої профілактики наркоманії, ВІЛ-СНІДу та злочинності і успішне проведення профілактичної програми "Вибір" серед учнів 8-х класів.

З метою поширення науково обґрунтованої профілактики в Чернігові та за його межами у грудні 2013 р. в Чернігові створена громадська організація «Центр профілактики «Вибір». Серед її засновників – представники педагогічного університету, юридичного коледжу та громадські активісти, які є фахівцями з профілактики.

Програму «Вибір» підтримують Посольство США в Україні, обласне Управління МВС, ЧНПУ, ЧБО «Аратта», Чернігівський юридичний коледж ДПтСУ, Одеський громадський рух «Віра. Надія. Любов», а також управління освіти та відділ у справах сім’ї та молоді Чернігівської міськради.

Більш детальну інформацію щодо профілактичної програми "Вибір" можна отримати в інтернет-часописі «Щит княжого града» - www.shield.ho.ua.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку рятувальники ...

КОМЕНТАРІ