Житомирщина: сидір Кізін закликав читати «Кобзаря», щоб отримувати з книги натхнення для боротьби за волю та незалежність

Житомирщина: сидір Кізін закликав читати «Кобзаря», щоб отримувати з книги натхнення для боротьби за волю та незалежність

15.03.14 18:48 0 991
У своєму виступі перед учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції «Творчість Тараса Шевченка в слов’янському культурному дискурсі», що відбулася в Житомирському державному університеті імені Івана Франка 14 березня, голова облдержадміністрації Сидір Кізін поділився своїм баченням творчості великого Кобзаря.

Сидір Васильович наголосив на тому, що перед нами стоять серйозні виклики – загроза окупації, знищення державності та поневолення народу, але саме зараз формується, гартується і стверджується українська нація. Про це ще 200 років тому писав Тарас Шевченко. За словами очільника області, з поета тривалий час намагалися зробити бронзову статую та ідола, але він не вписувався в ці вузькі рамки. Насправді Тарас Григорович – це жива людина, життя якої було досить насиченим і яскравим. Важлива риса характеру генію – це незламне відчуття власної гідності.

Як наголосив у своєму виступі Сидір Кізін, Тарас Шевченко мав можливість стати малоросом та отримати багато привілеїв, але він не зрікся своєї українськості, не зламався. Поет був відправлений у заслання, але своїм словом пробудив мільйони українців до самостійного державного життя. Саме Тарас Шевченко – це ідеолог українського націоналізму, який дав чітке визначення поняттю «нація». Так голова облдержадміністрації зазначив: «Для Кобзаря українська нація – це і мертві, і живі, і ненароджені, і в Україні, і не в Україні сущі».

Сидір Васильович звернув увагу на те, що, хоча Тараса Шевченка немає серед нас, але з нами залишається його слово. Ще 200 років тому він пояснив, якою спільнотою ми є. Саме тому всі герої Небесної сотні, Коліївщини, Базару, Крут, постанці УПА та Поліської Січі живуть у наших серцях та спонукають нас захищати свою державу та не забувати рідну мову. Очільник області закликав усіх читати «Кобзаря» для того, щоб отримувати з книги натхнення для боротьби за волю та незалежність.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Чернівецька область: на ...

КОМЕНТАРІ