120 років тому на Житомирщині було засноване товариство велосипедистів-любителів

120 років тому на Житомирщині було засноване товариство велосипедистів-любителів

16.03.14 13:02 0 930
У Житомирі відзначили 120-ту річницю заснування першого спортивного товариства велосипедистів-любителів нашої області. У рамках заходу відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки, а в обласній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича всі бажаючі змогли ознайомитися з експозицією, присвяченою історії розвитку велосипедного спорту.

Спортивне товариство велосипедистів-любителів було засноване на Житомирщині 30 листопада 1893 року, а перша любительська секція почала функціонувати у 1923 році на базі будівельного технікуму. Згодом цей вид спорту набув популярності й в інших районах та містах регіону.

За словами місцевого краєзнавця Георгія Мокрицького, перша згадка про велосипедний спорт на Житомирщині датується 1885 роком, коли відбувся велопробіг Київ – Житомир. А вже згодом, у 1887 році теренами нашої області проходив міжнародний марафон Київ – Житомир – Париж. Він звернув увагу на те, що останнім часом в обласному центрі вже традицією стало відкриття пам’ятних дощок з метою вшанування видатних людей та пам’ятних дат, адже саме повага до минулого дозволяє нам впевнено крокувати у майбутнє.

Вагомий внесок у розвиток велоспорту області зробили такі визначні тренери, як Михайло Мельничук, Микола Волковський, Леонід Котвицький та Сергій Кострицький. Їх естафету з гордістю продовжує і молодь, яка гідно представляє Житомирщину на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. Сучасне покоління велосипедистів-любителів славиться іменами Юрія Метлученка, Тетяни Рябченко та Олени Андрук, яка брала участь в Олімпійських іграх у Лондоні.

велоспорт активно розвивається у спортивних школах Житомирщини. Так, цим видом спорту охоплено 120 дітей у Житомирі, Малині та Радомишльському районі, з якими систематично займається 6 тренерів-викладачів. Варто звернути увагу на те, що до складу збірної команди України цього року входять і 5 велосипедистів нашої області.

Виступаючи перед гостями заходу, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Раїса Гула розповіла про те, що до підготовки експозиції про історію велоспорту долучилося багато небайдужих людей і завдяки їхнім зусиллям за два роки вдалося зібрати цілу колекцію раритетних матеріалів та яскравих світлин. Раїса Миколаївна подякувала спортсменам за їхні досягнення, ініціативність та ентузіазм і побажала їм нових перемог. Раїса Гула нагородила кращих велосипедистів Житомирщини почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради, відзнаками департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації і відзнаками обласного відділення Національного олімпійського комітету.

Про це повідомили у Житомирській ОДА

Читайте також: Велоспорт новости
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ