Григорій Пустовіт взяв участь у Віче скорботи до 70-х роковин масового винищення українських сіл на теренах Холмщини

Григорій Пустовіт взяв участь у Віче скорботи до 70-х роковин масового винищення українських сіл на теренах Холмщини

17.03.14 09:53 0 806
В обласному центрі Волині на Меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбулось Віче скорботи до 70-х роковин масового винищення українських сіл на теренах Холмщини.

Біля пам'ятного знака скорботи за українцями Холмщини настоятель церкви Холмської ікони Божої Матері протоієрей отець Михаїл відправив молебень за загиблими. Потому відбулося покладання квітів до монумента.

Участь у заході взяли голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт, перший заступник голови облради Олександр Пирожик, Луцький міський голова Микола Романюк, представники громадсько-політичних організацій, громадськість міста, делегація холмщаків з Львівщини.

Голова обласного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук та члени товариства поділилися спогадами про ті страшні роки. Вони зачитали перелік 213 населених пунктів, жителі яких зазнали біди.

Під час Віче скорботи виступив і голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт: « ми зібралися вшанувати пам'ять загиблих, і тих, хто залишився в живих. Ми повинні не просто про них пам’ятати, а робити все для того, щоб ті трагічні події нашої історії більше ніколи не повторювались».

«Села з милозвучними українськими назвами, які зачитали, надихають кожного з нас до змін. Українцям на своїй українській землі довелось пережити багато. Тільки тому, що вони не відмовилися від рідної мови, віри, своєї культури, а залишилися українцями. Це - страшна історія, але ми її маємо пам’ятати, бо без пам’яті не буде України та українців», - зазначив він.

«Після цієї трагедії, яка сталась 70 років тому, маємо іншу. На Сході та Півдні України з’являються народи, які думають, що нас можна зробити росіянами. Вони думають, що можуть прийти сюди з військом та технікою, і думають, що скажемо: ми – не українці. Ні! Це - неправда! Ми ніколи не відмовимося від своєї мови та культури. Ми гордо несемо звання українців, тому що, у нас є приклади тих людей, які не здалися», - продовжив Григорій Пустовіт.

І наголосив: « у нас з’явилася віра у себе, свої можливості, віра у свій народ. І цю віру нам дало молоде покоління. Бог нам дав трагічну історію та випробування, які ми гідно подолаємо».

Голова облдержадміністрації запевнив, що нинішня влада є українською. За його словами, попередні керівники держави стали на її вершину завдяки грошам, підкупу та нечесності. «Вони не були українцями. Бо українська влада не може нищити українську пам’ять, і не може звертатися до інших держав, щоб вони засудили українців. Бог нам дав шанс змінити систему влади, наше життя. І ми почали робити ці зміни. Спільно з вами ми цього досягнемо!».

Григорій Пустовіт подякував учасникам Віче скорботи за збереження «вогника пам’яті», який єднає нас з Холмщиною та іншими українськими землями.

«Вічна вдячність тим, хто береже цю пам'ять. Слава Україні! Героям Слава!», - сказав голова облдержадміністрації.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Правоохоронці затримали ...
Наступна новина: Ріккардо позбавлений ...

КОМЕНТАРІ