Львівщина: державні музеї області минулого року відвідали понад 1,5 млн осіб

Львівщина: державні музеї області минулого року відвідали понад 1,5 млн осіб

18.03.14 10:39 0 702
За інформацією департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА, у 2013 році державні музеї Львівщини відвідало понад 1,5 мільйона осіб.

До п’ятірки найбільш відвідуваних музеїв області ввійшли: Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького, Львівський історичний музей, Львівський музей історії релігії, Музей народної архітектури та побуту у Львові та Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

Варто відзначити позитивну динаміку щодо поповнення експонатів основних фондів музеїв. У порівнянні з попереднім роком їх кількість збільшилась на 12719 одиниць і становить 930495 одиниць збережень.

Найбільшими фондовими збірками володіють: Львівський історичний музей, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Музей етнографії та художнього промислу НАН України, Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького, Львівський музей історії релігії.

Державними музеями Львівської області у 2013 році організовано 375 стаціонарних виставок.

До Топ п’ятірки музеїв з найактивнішою виставковою діяльністю відносяться

- Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького;

- Львівський музей історії релігії;

- Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького;

- Меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові;

- Краєзнавчий музей «Дрогобиччина».

2013 рік ознаменувався ювілейними датами для наступних музеїв:

- Львівський історичний музей відзначив 120-річчя від дня заснування;

- Національний музей у Львові провів низку урочистих заходів з нагоди 100-ліття, відколи Митрополит Андрей Шептицький передав Національний музей у Львові в дар українському народові;

- Львівський музей історії релігії урочистими заходами відзначив 40-річчя створення музею;

- Меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові відзначив 15-річчя з часу створення.

Одним із пріоритетних напрямів роботи музеїв Львівщини є презентація культурної спадщини України за кордоном. Найбільш активну міжнародну співпрацю (серед музеїв обласного підпорядкування) у 2013 році проводив Львівський історичний музей, який представив свої фонди на виставках у Республіці Польща (м. Краків, участь у виставці «В часи Зигмунта ІІІ»; м. Замостя, участь у виставці «Od Horodla do Horodla. 1413-2013»), у Республіці Білорусь (м. Мінськ, участь у виставках «Історичні портрети князів і сановників Великого князівства Литовського (із музеїв Львова та Луцька)», «Слуцькі пояси із зібрань Львівського історичного музею»). Львівський музей історії релігії взяв участь у міжнародному виставковому проекті, який відбувся у Республіці Польща (м. Шамотули, виставка «Антирелігійний плакат»).

Проведений моніторинг засвідчує, що музеї Львівщини проводять активну науково-дослідну, фондову, експозиційну роботу.

2013 рік став плідним у роботі музеїв, результатом чого є орієнтація на міжнародну культурну співпрацю; активну виставкова діяльність, створення нових музейних проектів.

Довідково

На території Львівщини діють 16 державних музеїв, які мають понад 50 відділів та філій. Чотири музеї мають статус національного, три з яких перебувають у підпорядкуванні Міністерства культури України. Два музеї підпорядковані Національній академії наук України, сім музеїв перебувають в обласному підпорядкуванні.

Окрім цього, на території області діє 146 громадських музеїв, з яких 23 удостоєні почесного звання «Народний музей».

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Хмельницький камер фест

КОМЕНТАРІ