Чернігів приєднався до проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

Чернігів приєднався до проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

18.03.14 11:44 0 682
На початку березня Чернігівська міська рада стала переможцем конкурсу проекту USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Про це повідомив перший заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський.

У конкурсі щодо участі в проекті взяли участь 38 міст України. Чернігів відібраний до шістки пілотних міст, співпраця з якими розпочнеться вже найближчим часом: це Вінниця, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Краматорськ та Херсон.

«Необхідність диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, ефективного їх використання та впровадження енергозберігаючих технологій є стратегічними напрямками подальшого розвитку України. З огляду на це, Чернігів на місцевому рівні намагається вирішувати проблемні питання, пов’язані з ощадливим використанням енергії», - коментують в управлінні економіки міської ради.

Проект розрахований на 3 роки. Серед основних його цілей – спрямованість на удосконалення енергетичної політики в країні, збільшення енергоефективності в різних сферах діяльності та залучення приватних інвестицій в енергетичний сектор.

Чернігів уже має позитивний досвід співпраці у сфері енергозбереження з проектом USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» і міська влада розраховує на те, що участь у новому проекті дозволить продовжити впровадження енергозберігаючих технологій як у будівлях бюджетних установ та закладів міста, так і в житлово-комунальному господарстві.

До того ж робота проекту буде направлена на підтримку Європейської ініціативи «Угода мерів», до якої Чернігів долучився у 2011 році. Відповідно до цієї Угоди місто має розробити план заходів щодо суттєвого скорочення споживання енергетичних ресурсів до 2020 року (до 20%). Відтак є сподівання на фахову підтримку експертів проекту на всіх стадіях реалізації запланованого.

У рамках реалізації проекту Чернігову буде надано допомогу в залученні дешевих кредитних ресурсів від міжнародних фінансових організацій (НЕФКО, Світовий банк, Європейський Інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції і розвитку) .

Крім того, місту необхідна методологічна підтримка щодо моніторингу економії енергії, скорочення викидів парникових газів та оцінки економічної ефективності заходів. Також важливим напрямком роботи у рамках проекту буде підвищення обізнаності громадськості у сфері енергоефективності і відновлюваної енергії.

«Очікуємо, що робота з американськими партнерами дозволить підвищити фаховий рівень наших спеціалістів як із технічних питань, так і з питань залучення в місто додаткових фінансових ресурсів», - наголошує перший заступник Чернігівського міського голови.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ