Обама повідомив Путіна про ціну для Росії за її дії

Обама повідомив Путіна про ціну для Росії за її дії

18.03.14 11:02 0 755
Президент США Барак Обама у телефонній розмові в неділю з президентом Росії Володимиром Путіним наголосив, що США в координації з європейськими партнерами готові змусити Росію заплатити ціну за її дії щодо України. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомив Білий дім, Обама наголосив Путіну, що кримський «референдум» (лапки як в оригіналі – ред.), який порушує Конституцію України і відбувається під натиском воєнного вторгнення Росії, ніколи не визнають ні Сполучені Штати Америки, ні світова спільнота.

Обама також наголосив Путіну, що дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, за що Москві доведеться заплатити.

При цьому Обама наголосив, що ще лишається чіткий шлях дипломатичного вирішення кризи, який би відповідав інтересам і Росії, і народу України.

Президент США в перебігу розмови звернув увагу співрозмовника з Кремля, що влада України далі продовжує здійснювати конкретні заходи задля деескалації кризи, особливо в підготовці до весняних виборів і до конституційної реформи. Обама попросив Росію негайгно підтримати розміщення в Україні міжнародних спостерігачів, які б допомогли відвертати акти насильства з будь-якого боку.

Водночас президент Обама повторив, що дипломатичне вирішення неможливе, доки російські війська продовжують вторгнення на територію України, і що широкомасштабні військові навчання Росії на кордонах із Україною тільки посилюють напруженість.

Крім того, заявив президент США Барак Обама, державний секретар США Джон Керрі готовий далі працювати з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і зі владою України задля пошуку дипломатичного виходу з кризи, повідомив Білий дім.

Раніше в неділю, а за московським часом уже по півночі в понеділок, у Росії Кремль оприлюднив цілком іншу версію звіту про цю розмову. За нею, Путін лише твердив Обамі про нібито «нездатність і небажання нинішньої київської влади приборкати ультранаціоналістичні і радикальні угруповання, які дестабілізують становище і тероризують мирних мешканців, у тому числі російськомовне населення і наших співвітчизників».

Як випливає з повідомлення, при цьому Путін ніяк не згадував про свавілля російських ультранаціоналістичних і радикальних угруповань, які останніми днями дестабілізували становище і тероризували мирних мешканців міст Сходу України, в першу чергу Донецька і Харкова, де російські ультранаціоналістичні і неофашистські угруповання нападали на мирних прихильників єдності України, що призводило до загибелі людей.

Натомість, як стверджує Кремль, Путін заявляв Обамі, ніби проведення «референдуму» у Криму «повністю відповідало нормам міжнародного права і Статуту ООН».

За цим повідомленням, той «референдум» «брав до уваги, зокрема, відомий косовський прецедент», який сама Росія свого часу відмовилася визнати й не визнає досі.

Раніше Сполучені Штати Америки, як також і Європейський союз, попереджали, що відмова Росії відкинути результати незаконного кримського «референдуму» матиме за наслідок запровадження проти Москви чергового кроку санкцій. Зокрема, вже у понеділок від ЄС чекають запровадження візових обмежень і замороження активів стосовно низки чільних діячів Росії, які підтримують анексію Москвою частини території України. Цього ж дня чи наступними днями на аналогічні кроки очікують і з боку США. І Вашингтон, і Брюссель попереджали, що це ще не останні можливі кроки проти Москви, якщо вона продовжить ескалацію напруженості навколо її воєнного вторгнення до України. Йтиметься, зокрема, про широкосяжні економічні санкції.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ