Берегівська "Свобода" вшанувала героїв Карпатської України в Рокосові на Хустщині

Берегівська "Свобода" вшанувала героїв Карпатської України в Рокосові на Хустщині

19.03.14 14:40 0 672
15 березня 2014 року по завершенні мітингу-реквієму в меморіальному парку "Красне Поле" активісти і прихильники Берегівської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" помолилися на могилі карпатських січовиків у с. Рокосові, що за 2 км від меморіального парку. Під керівництвом голови організації Василя Вовкуновича свободівці та інші учасники пам'ятних заходів з нагоди 75-річчя Карпатської України здійснили чин молитви та поклали квіти до могили героїв-січовиків.

"Ми щороку неодноразово вшановуємо карпатських січовиків на Красному Полі та відвідуємо інші могили героїв України. Це – святий обов'язок націоналістів, бо ми й нині черпаємо з подвигів січовиків незламний дух, який допомагав нам на Майдані під кулями снайперів вистояти, перемогти. Багато карпатських січовиків йшли на свідому смерть, бо перемогти удесятеро сильнішого агресора вони не могли, але гідність захисника рідної землі була для них понад усе", – зазначив очільник Берегівської "Свободи" Василь Вовкунович.

Саме тут, за 12 км від Хуста, на Копанському (Красному) полі відбулася вирішальна битва карпатських січовиків з угорськими військами. Їм протистояли 2 тисячі січовиків і стільки ж чехословацьких солдатів. Кровопролитний бій між погано вишколеними й озброєними захисниками Карпатської України – воїнами Карпатської Січі – та добре вимуштруваною армією порівнюють із подвигом героїв Крут.

За спогадами свідків – мешканців села Рокосова, які тоді були шкільного віку, Копанське поле (поблизу село Велика Копаня) 15 березня 1939 року було червоне від крови захисників. Їх – убитих, поранених і катованих – возили підводами до Тиси, скидали в яму в Рокосові, де зараз розташована могила. На хресті встановлено напис з іменами загиблих, однак більшість січовиків з Галичини і Великої України маловідомі сучасникам. З перших днів незалежності України дорога до могили устелена шаною патріотів.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Співробітники карного ...

КОМЕНТАРІ