В Закарпатській області міжгірська "Свобода" вшанувала карпатських січовиків, яких розстріляли в урочищі Тішня

В Закарпатській області міжгірська "Свобода" вшанувала карпатських січовиків, яких розстріляли в урочищі Тішня

19.03.14 18:10 0 734
16 березня 2014 року Міжгірська районна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з нагоди 75-річчя Карпатської України вшанувала пам'ять про карпатських січовиків, яких стратили угорські терористі у ніч з 18 на 19 березня 1939 року в урочищі Тішня. На місці загибелі біля хреста відправив молебень греко-католицький священик отець Василь Мандзюк, громада заспівали український славень, а свободівці розповіли про нові досліджені сторінки історії.

Патріоти Закарпатської Верховини бережуть пам'ять про ці світлі й водночас трагічні події, бо саме тут боронили Срібну Землю від польських терористів. Однак, як розповів учасникам заходу місцевий очільник "Свободи" Василь Баран, тільки через 75 років вдалося встановити всі імена розстріляних угорськими жандармами.

"Закарпатська "Свобода" постійно працює над пошуком нових матеріялів. Як відомо, минулого року ми знайшли документи з точною датою народження поручника Карпатської Січі Федора Тацинця, а в цьому році дізналися імена раніше невідомих січовиків, що були розстріляні на цьому місці. Архівні матеріяли свідчать, що страчували не тільки воїнів Карпатської Січі, але й свідомих цивільних українців – вчителів та просвітян, які уболівали за українську справу. Такими були і вчителі з Волового (Міжгір'я) Марко Колесник, управитель ремісничої школи, та Михайло Виняр з Жидачівського району. Походили вони з Галичини та Великої України, як і доктор права Степан Фігура (Самбірський повіт), місцевий командант Карпатської Січі, та доктор права Яків Завальницький (Тернопільщина), який мав фізичну ваду здоров'я і не міг тримати зброї в руках, але теж був страчений", – розповів свободівець Василь Баран на вшануваннях січовиків.

Учасники пам'ятного заходу також засудили російську агресію в Криму та констатували, що боротьба за долю Карпатської України також не завершилася.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку депутатська ...
Наступна новина: Ірина Сех: ...

КОМЕНТАРІ