Закарпатська "Свобода" взяла участь у загальнообласному заході до 75-річчя Карпатської України

Закарпатська "Свобода" взяла участь у загальнообласному заході до 75-річчя Карпатської України

19.03.14 11:40 0 637
15 березня 2014 року в меморіальному парку "Красне Поле", що поблизу Хуста, відбувся мітинг-реквієм з нагоди 75-річчя Карпатської України. У пам'ятному заході, організованому Закарпатською ОДА та облрадою, взяла участь обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" під керівництвом Олега Куцина та громадська молодіжна організація "Сокіл".

Свободівці з усіх районів області зранку взяли участь у поминальних молитвах в місцевих храмах та вклонилися могилам карпатських січовиків на місцях розстрілів і поховань – у Великому Березному, Перечині, с. Оріхоівиця Ужгородського району, Великій Копані на Виноградівщині, Великому Бичкові на Рахівщині, Хусті, а потім прибули на Красне Поле.

Мітинг-реквієм відбувся за участі представників місцевої влади, громади краю, різних політичних сил та громадських організацій. До меморіалу для покладання квітів вишикувалася черга, а під час виступу думками про долю Карпатської України ділилися науковці, ще живі свідки тих подій та майданівці. Від Закарпатського "Сокола" виступив Юрій Черкашин, який 3 місяці брав участь у Революції гідності на Майдані. Він зазначив: "Наша боротьба триває і нині, тільки вона набула іншого змісту. Коли п'ятнадцятьох хлопців із нашого загону самооборони в лютому на цілу добу було заблоковано у підвалі палацу Свободи, і "беркутівці" нам говорили, що кожен отримає кулю, ми все ж вижили у тій боротьбі, бо вірили у перемогу. Ми стоїмо на Красному Полі, не для того, щоби хвалитися здобутками, а в ім'я справи, яку не завершила Карпатська Січ. Боротьба триває, і я закликаю всіх стати на оборону України".

Довідка: 14–18 березня 1939 року вояки Карпатської Січі тримали оборону Карпатської України у той час, коли 15 березня Перший Сойм проголосив незалежну державу з усіма її ознаками. Бої тривали по трьох напрямках, однак найбільший, на думку дослідників, відбувся на саме Красному Полі 15 березня; у ньому взяли участь студенти Севлюшської (Виноградівської) гімназії на чолі з професором української мови та історії Яковом Голотою. 14 березня 1939 року під час сутичок чеських вояків та карпатських січовиків вони озброїлися у Королеві, а потім взяли участь у боях.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рукоборці Львівщини ...
Наступна новина: На Тернопіллі рекомендації ...

КОМЕНТАРІ