Великоберезнянська "Свобода" вшанувала видатного діяча Карпатської України Івана Рогача

Великоберезнянська "Свобода" вшанувала видатного діяча Карпатської України Івана Рогача

19.03.14 10:08 0 771
15 березня 2014 року активісти Великоберезнянської районої організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та молодіжного "Сокола" вшанували земляків, чиї імена записані в історію творення і захисту Карпатської України 1938–39 років. З нагоди 75-річчя зазначених подій на Закарпатті націоналісті на чолі з керівником місцевої "Свободи" Олегом Зайцем за підтримки громади здійснили поминальну молитву за полеглих карпатських січовиків та провели народне віче біля меморіальної дошки Іванові Рогачу – військовому писарю Головної Команди Карпатської Січі, особистому секретарю прем'єр-міністра Карпатської України Августина Волошина. У заході взяла участь заступник голови Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" з питань національної пам'яти Ірина Гармасій.

Панахида за січовиками відбулася після вранішньої молитви у греко-католицькій церкві Вознесіння Господнього смт. Великий Березний. Отець Василь Данилаш згадав поіменно земляків, які боролися у лавах Карпатської Січі й стояли на смерть в обороні молодої держави у березневі дні 1939 року; особливе місце у тих подіях належало активному діячеві Пласту на Закарпатті в міжвоєнний період, а пізніше провідному діячу Карпатської України Іванові Рогачу.

Перед громадою виступила свободівка Ірина Гармасій. Вона зазначила: "Нині у всіх районах області відбуваються вшанування героїв Карпатської України, і це знову лягло на плечі українських націоналістів та патріотів краю. 14 березня 2014 року український парламент за поданням народного депутата Валерія Чернякова ухвалив постанову про вшанування на державному рівні, однак надто пізно – через украй драматичні події в державі. Проте це є вияв державницької позиції щодо історії Карпатської України та її діячів. А Великберезнянщина має яскравих її представників, Іван Рогач – один із них. У складний час ми вшановуємо 75-річчя Карпатської України, але саме нині карпатські січовики як ніколи є прикладом жертовного державотворення, коли на порозі України біснується російський агресор. Маємо пам'ятати, що як карпатські січовики, так і нинішні майданівці майже беззбройні відстоювали свободу України, тільки зараз наша єдність має стати перемогою!"

Після молитви громада селища, свободівці та "соколята" зібралися біля меморіальної дошки Іванові Рогачу, встановленої на родинному будинку 2 роки тому з нагоди 70-річчя від дня загибелі героя у Бабиному Яру. "Наша молодь, на жаль, ще не знає всієї історії національно-визвольної боротьби краян за Карпатську Україну, бо немає відповідної державної спонуки. Великоберезнянщина дала Україні багато героїв, імена яких треба донесті до сучасників – це вчителі Іван та Катерина Шелепці, Ірина Невицька, посол Сойму Карпатської України Василь Лацанич та багато інших рядових січовиків, невідомих нині широкій громадськості. І ми готові бути прикладом у цьому, весті інших за собою", – зазначив після віча свободівець Олег Заєць.

Учасники віча запалили свічку та поклали квіти до пам'ятного знака, який поки єдиний у Великому Бережному нагадує про жертовні роки творення Карпатської України.

Довідка: Іван Рогач у міжвоєнний період виріс у Пласті та став діячем ОУН. У період Карпатської України – головний писар Головної Команди Карпатської Січі та особистий секретар Августина Волошина, заступник голови Українського Національного Об'єднання під час виборів до Першого Сойму. 1940–1942 рр. – співробітник культурно-освітньої референтури Проводу Українських Націоналістів (ОУН(м). 1941 р. – головний редактор газети "Українське слово". 12 грудня заарештований німцями у Києві, розстріляний 21 лютого 1942 року у Бабиному Яру.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ