Правоохоронці Рівненщини та представники громади: "Подолати проблему незаконного видобутку бурштину можливо лише на законодавчому рівні"

Правоохоронці Рівненщини та представники громади: "Подолати проблему незаконного видобутку бурштину можливо лише на законодавчому рівні"

19.03.14 15:52 0 719
14 березня у залі засідань Сарненської районної адміністрації за ініціативи керівництва обласного управління міліції відбулась нарада, присвячена проблемі незаконного видобутку бурштину в північних районах Рівненщини. Керівники правоохоронних органів районів, які стикаються з цією проблемою, спільно з головами районних рад одностайно прийняли рішення звернутись до депутатів Верховної Ради з вимогою легалізувати видобуток бурштину.

Більшість мешканців Дубровицького, Сарненського, Володимирецького та Березнівського районів не мають постійного місця роботи. Люди йдуть на злочинний промисел, щоб прогодувати свої сім’ї або щоб просто збагатитись. Своїми діями добувачі перетворюють ліси та ґрунти на місячні пейзажі. А в останні дні проблема незаконного видобутку бурштину особливо загострилась. Охочих відкопати «сонячний камінь» дедалі більшає, а територія видобутку розширюється.

— Проблема видобутку бурштину в Сарненському районі існує вже понад п'ятнадцять років, — зазначив начальник Сарненського райвідділу міліції Павло Шкодич. — Однак, якщо раніше була уражена територія лише Клесівської селищної ради, то на сьогоднішній день бурштин видобувають на території Вирівської та Селищанської сільських рад. Уже зареєстровані поодинокі випадки ще у трьох сільських радах. Незаконні старателі руйнують людські паї, власники їх постійно скаржаться. Люди виходять сотнями, а іноді тисячами. Стримати такий потік силами райвідділу практично неможливо.

— На сьогоднішній день я назвав би це соціальним злом, — зазначив голова Сарненської районної ради Микола Драганчук. — Добувачі бурштину не тільки пошкоджують землі, руйнують ліси, але й траплялися випадки, коли вони самі гинули під час промислу. Не один рік питання видобутку «сонячного каменю» є однією з найголовніших проблем північних районів області. Без допомоги правоохоронців вирішити її неможливо.

У найближчі дні голови районних рад північних районів Рівненщини, де добувають бурштин, і керівники правоохоронних органів підготують звернення до депутатів Верховної Ради від Рівненської області не просто з проханням, а з вимогою в найкоротші терміни прийняти відповідний законопроект з легалізації видобутку бурштину.

Основними тезами майбутнього проекту повинен бути розвиток галузі обробки бурштину-сирцю, обов’язкова рекультивація використаних ґрунтів та врегулювання збуту сонячного каменю. Організація видобутку бурштину у рамках закону допоможе підвищити зайнятість населення, постійно поповнювати державний бюджет та зберегти ґрунти й ліси Полісся.

Нагадаємо, що подібний Закон про видобуток бурштину в парламенті приймали двічі та двічі на нього накладали вето.

Станіслав ПРИМАК,

СЗГ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: в ...
Наступна новина: Тернопільщина готується до ...

КОМЕНТАРІ