Володимир Стаюра: Боротьба Карпатської України стала взірцем соборності нашої держави

Володимир Стаюра: Боротьба Карпатської України стала взірцем соборності нашої держави

19.03.14 15:20 0 740
Важливе і особливе місце у календарі багатовікової історії національного державотворення посідає визначна дата – проголошення Карпатської України самостійною державою. 14 березня цього року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про відзначення 75-річчя Карпатської України".

Незважаючи на недовгий період існування, історія Карпатської України стала однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за встановлення української державності. Проголошення незалежної держави в Закарпатті вкотре засвідчило непереборне бажання українського народу до створення власної, єдиної, самостійної держави. Пам'ять про творців Карпатської України – Августина Волошина, Юліана Ревая, Дмитра Климпуша, Степана Клочурака, Михайла Колодзінського, Івана Григу та багатьох інших має залишатися невмирущим джерелом патріотизму, жертовності, великої віри у свої сили й майбуття незалежної України.

Діячі різних епох як тільки не називали Закарпатську Україну – і Підкарпатською Руссю, і Підкарпатським краєм. Це відбувалось тому, що словосполучення "Закарпатська Україна" було заборонено, адже це повністю підтверджувало належність цієї землі до України.

Історія творення Карпатської України розпочалася з Українського національне об'єднання, з ініціативи якого 15 березня 1939 року було проголошено самостійність Карпатської України. У цей важкий час крайовий уряд очолив українець, ініціатор створення товариства "Посвіта", священик, викладач, письменник, драматург Августин Волошин.

Важливо те, що під час проголошення незалежності державної мовою стала українська, стяг став синьо-жовтим, гербом держави було визнано тризуб та національний славнем став гімн "Ще не вмерла Україна".

Дуже важливо, що проголошення незалежної держави в Закарпатті вкотре засвідчило непереборне бажання українського народу до створення власної, єдиної, самостійної держави. Тож нехай нині, у важкі часи випробувань, що випали на долю нашої суверенної та соборної України, подвиг карпатських січовиків був взірцем і наочним прикладом служіння та відданості рідній землі та українській нації!

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ