Діяльність офтальмологічної служби м. Луцька

Діяльність офтальмологічної служби м. Луцька

20.03.14 16:36 0 851
На оперативній нараді управління охорони здоров’я міської ради було заслухано питання «Про роботу офтальмологічної служби м.Луцька».

З інформацією виступила міський головний позаштатний спеціаліст з офтальмології Мельник С.П.

Медична допомога хворим з офтальмологічною патологією надається в комунальних закладах: «Центр первинної медико-санітарної допомоги», «Центр первинної медико-санітарної допомоги» № 2, № 3, у дитячій поліклініці, офтальмологічному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні та у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні.

У комунальних закладах: «Центр первинної медико-санітарної допомоги» розгорнуто і функціонує 2 офтальмологічних кабінети, «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» - 2, «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» – 1.

Офтальмологічні кабінети центрів є структурними підрозділами консультативно-діагностичних відділень вказаних закладів. Лікарями-офтальмологами, крім діагностично-лікувальної, консультативної, проводиться профілактична робота щодо виявлення та попередження офтальмологічної патології.

Прийом хворих, для зручності населення, організовано у дві зміни. Офтальмологічні кабінети обладнані, згідно табелів оснащення.

Лікарі-офтальмологи у своїй роботі користуються чинними нормативно-розпорядчими документами.

Необхідно відзначити, що лікарями-офтальмологами ведеться консультативний прийом хворих, скерованих лікарями загальної практики – сімейними лікарями, лікарями-невропатологами, лікарями-кардіологами та іншими спеціалістами.

При скеруванні лікарями загальної практики – сімейними лікарями хворих на консультацію до лікаря-офтальмолога пацієнт оглядається, отримує призначення і повертається на лікування до лікаря загальної практики – сімейного лікаря (це в основному запальні процеси переднього відділу ока, без ускладнень).

Найбільш частою причиною відвідування офтальмологічного кабінету є:

1) гострі запальні захворювання переднього відділу ока – 19,9%;

2) аномалії рефракції – 20,8%;

3) захворювання кришталика – 18,1%;

4) судинна патологія – 13,2%;

5) травми ока – 1,9%;

6) глаукома – 2%;

7) інша патологія – 24,1%.

Для діагностики захворювань ока в роботі лікарями-офтальмологами використовуються основні методи дослідження: пряма і зворотна офтальмоскопія, огляд очного дна за допомогою лінзи Volk, діафаноскопія, біомікроскопія, гоніоскопія, томографія, периметрія, кампіметрія, УЗД ока, тонометрія (тонометр Маклакова та ІВТ вимірювання, ВОТ через повіки). Все нове в діагностиці і лікуванні офтальмологічної патології взяте на семінарах, курсах, конференціях, в журналах та інших джерелах інформації, застосовується лікарями в практичній роботі.

На курсах підвищення кваліфікації лікарі-офтальмологи більш детально познайомились із застосуванням лазера у лікуванні офтальмологічної патології, проведенням ангіографії очного дна, мали можливість обстежувати пацієнта засобами томографії (ОКТ сітківки та зорового нерва).

Пацієнтам, яким показане амбулаторне лікування (дегенерація сітківки, глаукома, захворювання ДЗН, висока ускладнена короткозорість, ДАР) призначаються курси лікування з п/б, в/м, в/в введенням ліків. Такі пацієнти знаходяться на лікуванні в ДСП з одночасним лікуванням терапевта, ендокринолога, невропатолога.

Лікарями-офтальмологами міських поліклінік проводяться амбулаторні операції.

Систематично проводиться диспансерне спостереження за хворими з офтальмологічною патологією.

Станом на 01.01.2014 року у лікарів-офтальмологів міста перебуває на диспансерному обліку:

Захворювання

ЦПМСД

ЦПМСД № 2

ЦПМСД № 3

Всього

Глаукома

211

229

166

606

Травма ока

11

1

10

22

Катаракта

82

25

41

148

Міопія

27

22

43

92

Атрофія ДЗН

13

31

12

56

ДАР

3

13

33

49

Онко

-

10

12

22

Інші хвороби

55

100

62

217

ВСЬОГО:

402

на 10 тисяч населення – 78,2

431

на 10 тисяч населення – 58,1

379

на 10 тисяч населення – 89,6

1212

на 10 тисяч населення – 72,1

Всім пацієнтам, які відвідують поліклініку (старше 35 років), проводиться тонометрія з метою виявлення глаукоми. Особи, в яких вперше підвищений ВОТ в обов’язковому порядку проходять обстеження амбулаторно, консультуються в глаукомному кабінеті Волинської обласної клінічної лікарні, а при необхідності – обстежуються стаціонарно. У випадку підтвердження діагнозу, такі пацієнти беруться на диспансерний облік, спостерігаються і лікуються в поліклініці.

За звітний період проведено тонометрій:

ЦПМСД

ЦПМСД № 2

ЦПМСД № 3

2013 р.

2012 р.

2013 р.

2012 р.

2013 р.

2012 р.

Всього ВОТ

3938

2967

5940

4916

1026

3225

Виявлено вперше глауком

25

14

37

26

15

14

% виявлення

0,6%

0,5%

0,6%

0,5%

1,5%

0,4%

Обласний показник – 0,3%.

Глаукома – це хронічне захворювання ока, яке характеризується прогресуючою хронічною оптичною нейропатією з характерними змінами зорового нерва та порушенням зорових функцій.

Необхідно відмітити значення раннього виявлення глаукоми, яке дасть можливість пацієнту більш тривалий час зберегти гостроту зору та зменшити вихід на інвалідність.

Всі випадки виявлення глаукоми в ІІІ стадії (10 чол.) детально проаналізовані лікарями-офтальмологами поліклінік. Це випадки пізнього звертання в поліклініку, випадкового виявлення в себе зниження гостроти зору одного ока, виявлення при проведенні профілактичного огляду, працюючих на підприємствах та при вимірюванні ВОТ в долікарських кабінетах.

Пацієнти, які звертаються з травмами ока та придатків ока, приймаються позачергово. На кожного первинного пацієнта подається повідомлення про вид травми, місце і її час. Аналізуючи пошкодження ока, видно, що за декілька останніх років кількість виробничих травм значно зменшилось, а кількість побутових – виросла. У багатьох випадках хворі відмовляються вказати дійсне місце травми (в побуті чи на виробництві). І лише у випадках травми важкого ступеню, пояснивши пацієнту про важкість наслідків, вдається добитися правди.

Регулярно проводяться профілактичні огляди працюючих на підприємствах, в школах, робітників працюючих в шкідливих умовах праці, водіїв.

Лікарі-офтальмологи міських центрів первинної медико-санітарної допомоги у тісному контактні працюють з Волинською обласною клінічною лікарнею (направляються хворі на оперативне лікування, направляються на консультацію в глаукомний кабінет, стаціонарно лікуються хворі із запальними захворюваннями увеального тракту, хворі з цукровим діабетом та ураженням очей, з важкими травмами очей та іншою патологією), проводимо відбір пацієнтів на інтравітреальне введення медикаментів (ДЖП (волога форма), судинна патологія очного дна).

Також лікарі-офтальмологи міських центрів мають можливість обстежувати хворих, оперувати та лікувати у НДІ (відшарування сітківки, новоутвори ока, глаукома, кератоконус, захворювання кришталика).

Лікарі-офтальмологи міських центрів для підтвердження діагнозу туберкульозного ураження очей, скеровують хворих в обласний протитуберкульозний диспансер, де працює лікар-офтальмолог.

Згідно рекомендації науковців впроваджено нові методи комплексного лікування ДАР, дегенерації сітківки, судинних порушень в зоровому нерві та судинах сітківки (під час лікування хворі перебувають в ДСП), а також лікування демодекозу повік, який на сьогоднішній день являється актуальний.

В своїй практичній роботі лікарі-офтальмологи широко використовують фізіотерапевтичні методи лікування та проводять відбір хворих на санаторно-курортне лікування.

Лікарями-офтальмологами систематично проводиться санітарно-освітня робота на підприємствах м.Луцька, організаціях та школах. Випускаються санітарні бюлетені з профілактичних очних захворювань та очного травматизму. Підготовлені та надруковані статті в газетах: “Луцький замок”, “Сім’я і дім” на актуальні теми. В комунальному закладі “Луцька міська поліклініка № 1” та комунальному закладі “Луцька міська поліклініка № 2” проводяться школи навчання для хворих глаукомою.

Всі лікарі-офтальмологи є членами обласного товариства офтальмологів, приймають активну участь у роботі обласних семінарів, науково-практичних конференціях.

За наслідками обговорення намічено заходи щодо удосконалення діяльності офтальмологічної служби в міських лікувально-профілактичних

закладах.

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові донька обікрала ...

КОМЕНТАРІ