Відомі львів’яни просять відновити Інститут національної пам’яті

Відомі львів’яни просять відновити Інститут національної пам’яті

20.03.14 09:21 0 641
Відомі суспільні діячі Львівщини звернулися до Олександра Турчинова й Арсенія Яценюка з закликом відновити статус Українського інституту національної пам’яті та призначити його директором відомого історика Володимира В’ятровича.

Про це повідомляють на офіційній сторінці Євромайдану Львів у Фейсбуці.

«Звертаємось до вас із проханням відновити статус Українського інституту національної пам’яті як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом. Це усталена практика, яка відповідає зразкам Центральної та Східної Європи. Власне такий статус УІНП мав, але був позбавлений указом президента Януковича у 2010 році», – йдеться у зверненні.

Окрім того, вони пропонують призначити керівником Інституту національної пам’яті кандидата історичних наук, українського історика, публіциста, громадського діяча Володимира В’ятровича.

«Володимир В’ятрович має усі необхідні навички та компетенції для ефективної роботи та очолення цієї установи. Українська наукова та просвітницька громадськість, Майдан безумовно підтримають таке призначення», – запевняють у комітеті.

Звернення, зокрема, підписали члени Комітету Майдану Львівщини: Іван Вакарчук, екс-ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, Міністр освіти і науки України (2007-2010); Дзвенислава Калинець-Мамчур, проректор Національного університету імені Івана Франка; Олег Турій, проректор Українського католицького університету та ін.

Як відомо, у 2008-2010 роках Володимир В’ятрович працював на посаді директора архіву СБУ та провів розсекречення раніше таємних архівів КҐБ і організував відкритий доступ до них. У 2010-2011 роках був старшим запрошеним дослідником Українського наукового інституту Гарвардського університету. У 2012 році працював з документами Інституту Гувера (Стенфордський університет). У 2002 році В’ятрович заснував Центр досліджень визвольного руху – неурядову дослідницьку установу, яка з 2012 є членом Європейської платформи пам’яті та сумління. У 2009 році році став співтворцем Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові в колишній в’язниці КҐБ та Гестапо. Відстоюючи право на доступ до архівів радянського періоду, у 2013 році Центр досліджень визвольного руху спільно з Львівським національним університетом імені Івана Франка відкрив Електронний архів визвольного руху з понад 14 тисячами документів. В’ятрович також був активістом Євромайдану, зокрема, одним із координаторів Громадського сектору Євромайдану.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Ужгороді пенсіонер ...

КОМЕНТАРІ