У Криму переслідують українців, – громадська комісія з прав людини

У Криму переслідують українців, – громадська комісія з прав людини

20.03.14 10:25 0 640
Під час нелегітимного псевдореферендуму, який відбувся в Автономній Республіці Крим 16 березня 2014 в умовах російської воєнної окупації, були масово порушені права громадян на свободу вибору, свободу слова та свободу зібрань.

Про це 19 березня повідомляє прес-служба Громадської комісії з питань розслідування і попередження порушень прав людини в Україні.

«Анексія Криму Росією створила ще більшу загрозу масового порушення прав людини тих осіб, які виявляють бажання зберегти громадянство України. В одну мить вони стали іноземцями на рідній землі. Це ж стосується і українських військовослужбовців, які відмовилися зрадити присягу й перейти на бік агресора. Системними на території Автономної Республіки Криму стають випадки порушення права українських громадян на особисту недоторканність та недоторканність їхнього житла. Зважаючи на те, що таких утисків переважно зазнають етнічні українці, маємо підстави стверджувати, що на півострові розпочалися переслідування за етнічною ознакою. Відомі випадки, коли представники проросійських організацій змушують етнічних українців виїжджати за межі Криму. На півострові шириться практика викрадення активістів українських патріотичних громадських організацій», – сказано у повідомленні.

Комісія також звертає увагу на те, що вже тривалий час до України прибувають групи громадян Росії, які організовують на території східних і південних областей масові безпорядки, що призводять до порушень прав людини, зокрема вбивств мирних громадян України, тортур, каліцтв.

«Анексія Росією частини території України супроводжується інформаційно-пропагандистською агресією з боку російських ЗМІ. Вони свідомо і цілеспрямовано подають викривлену інформацію про ситуацію в Україні, створюють атмосферу ненависті до українців і України, зображають заворушення, спровоковані російською агентурою в деяких містах Півдня та Сходу України, як наслідок порушення прав етнічних росіян. Комісія заявляє, що така діяльність порушує право громадян України на одержання правдивої інформації і провокує громадянське протистояння, викликає загрозу громадянському миру та спокою в Україні і створює підґрунтя для порушення основоположних прав людини», – наголошують в комісії.

Комісія звернулася до української влади з вимогою негайно вжити системних заходів спрямованих на захист прав людини в Криму та протидіяти провокаціям російської агентури і російських ЗМІ в східних регіонах України, з метою запобігання руйнівних для суспільства та держави наслідків.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: РФС обговорить долю ...
Наступна новина: Ветерани органів внутрішніх ...

КОМЕНТАРІ