На території Тернопільської області виявлено і знешкоджено 766 боєприпасів

На території Тернопільської області виявлено і знешкоджено 766 боєприпасів

20.03.14 11:01 0 604
Невдовзі минає 69 років відтоді, як відгриміли бої Великої Вітчизняної війни. Але і досі територія України буквально нашпигована страшними наслідками тієї пори: снарядами, мінами, авіабомбами, гранатами, патронами – усім тим, що має назву вибухонебезпечні предмети (ВНП). Цього смертельного вантажу ще залишилося мільйони одиниць. Знаходити їх буде ще не одне покоління.

Протягом 2013 року на території Тернопільської області виявлено і знешкоджено 766 боєприпасів часів минулих воєн, а з початку 2014 року – 42. Іх знешкодженням займаються спеціальні піротехнічні підрозділи державної служби України з надзвичайних ситуацій. Професіонали своєї справи щоденно очищують нашу землю від смертельно-небезпечної спадщини, ризикуючи власним життям.

Проблема полягає в тому, що частина населення часто не обізнана, як себе вести при, так би мовити, очній зустрічі з вибухонебезпечними предметами.

Незнання елементарних правил поведінки при знаходженні боєприпасів іноді, на жаль, призводить до загибелі людей. Буває й таке, що люди прагнуть заробити на збиранні металобрухту і не замислюючись про безпеку, тягнуть все підряд, не розбираючись наскільки це небезпечно. Адже в купах брухту можуть опинитися вибухові предмети.

Найвищий відсоток виявлення вибухонебезпечних предметів припадає на весну. Починаються сільськогосподарські роботи, при виконанні яких і виявляються небезпечні знахідки. Крім того, їх виявляють під час проведення будівельних робіт, екскурсій, відпочинку дітей в оздоровчих таборах.

Виникає крайня необхідність правильно діяти у випадку знаходження боєприпасів чи предметів схожих на них.

При знаходженні вибухонебезпечних предметів (ВНП) категорично забороняється:

- намагатися самостійно вилучити знахідку із землі;

- брати ВНП в руки;

- наносити на них удари;

- переносити або переміщати з місця на місце;

- кидати їх в багаття або розпалювати вогонь поблизу.

При виявленні вибухонебезпечних предметів за межами населеного пунктом необхідно добре запам’ятати дорогу до того місця, де їх знайдено і поставити біля них пам’ятну віху або будь-як позначити небезпечне місце.

Якщо такі предмети знайдені в населеному пункті (у саду, на дорозі, пляжі і т.д.) необхідно виставити тимчасову охорону.

Про знахідку треба негайно сповістити оперативно-рятувальну службу (тел.: 101) відділ міліції (тел.: 102), органи місцевої влади, найближче підприємство, школу.

БАТЬКИ, ВЧИТЕЛІ, ДОРОСЛІ!

ПАМ'ЯТАЙТЕ САМІ ТА РОЗ'ЯСНЮЙТЕ ДІТЯМ,

ЩО ТОРКАТИСЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ НЕ МОЖНА –

ЦЕ ЗАГРОЖУЄ ЖИТТЮ!

Розмінуванням, знешкодженням або знищеннямвибухонебезпечних предметів займаються тільки фахівці-піротехніки, підготовлені до виконання даних робіт.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЖКП „ПОКРОВСЬКЕ”: НА ...
Наступна новина: Олександр Турчинов звільнив ...

КОМЕНТАРІ