В Чернівецькій області рятувальники застерігають, що куріння часто призводить до пожеж з трагічними наслідками

В Чернівецькій області рятувальники застерігають, що куріння часто призводить до пожеж з трагічними наслідками

22.03.14 09:33 0 700
Про пожежі, які виникають внаслідок необережності при палінні, відомо багато. Сигарети та алкоголь – це вже давно існуюча проблема, з якою необхідно боротися. Здебільшого жертвами вогню стають особи, які ведуть безвідповідальний спосіб життя. Відірваність від світу породила в них одне бажання – якнайшвидше знайти пляшку зі спиртним, а далі – чергова загибель. Найстрашнішим є те, що на момент виявлення пожежі в більшості випадків врятувати людину вже не можливо.

Серед причин, що призводять до пожеж та загибелі людей на них, паління в ліжку є однією з найнебезпечніших. Пожежі, що виникають через недопалок,часто помічають люди вже тоді, коли пройшло чимало часу з моменту її виникнення і це робить безсилими рятувальників у порятунку людського життя від вогню. Так, 19 березня у селі Малинівка Новоселицького району під час пожежі в житловому будинку загинув домовласник, чоловік 1957 року народження. Повідомлення про пожежу найшло від сусідів, які помітили пожежу вже тоді, коли вогонь повністю охопив кімнату в будинку та поширився на перекриття споруди. Люди відразу зателефонували на спецлінію 101. За місцем виклику відразу виїхали пожежно-рятувальний підрозділ міста Новоселиця та місцева пожежна команда села Котелеве. Рятувальники відразу зайшли в будинок для проведення пожежної розвідки, під час якої виявили тіло чоловіка вже без ознак життя. На жаль, через запізніле повідомлення про пожежу допомогти людині вже не було змоги.

З початку 2014 року на пожежах, що виникли в Чернівецькій області загинуло 12 людей, з них внаслідок паління в ліжку передчасно обірвалося 7 людських життів.

Запалена цигарка має температуру до 900ºС , а час її тління становить від 4 до 10 хвилин. Цього достатньо для загорання речей, на які може потрапити недопалок. Особливо великий ризик від куріння в ліжку, адже саме це зумовлює значну кількість пожеж, які трагічно закінчуються для курців. Спочатку, так би мовити на початковій стадії, коли недопалок тільки попадає на поверхню матеріалу, розпочинається тління. Згодом воно переходить в горіння. Прикро, та виявити таку пожежу на початковій стадії практично неможливо. Вона може проявитися протягом 1 год., в кращому випадку, або до 4 годин. При тлінні будь-яких матеріалів утворюється окис вуглецю, якщо кімната щільно закрита, а повітрообмін в ній поганий, то проходить неповне загорання вуглецю. Це призводить до утворення чадного газу. Ця речовина є досить небезпечною для людини.

Потрапляючи в організм людини через органи дихання, чадний газ призводить до ускладнення забезпечення організму киснем. Час перебування людини в приміщенні заповненому чадним газом, дуже малий і вилічується хвилинами.

Куріння в ліжку, в більшості випадків – це крок назустріч смерті. Загибель людини від чадного газу значно зростає ще й від кількості вжитого алкоголю. Адже при алкогольному сп’янінні, люди не в силі повноцінно координувати свої рухи, а їхні вчинки стають несвідомими і неконтрольованими. Як же можна зупинити загибель людей на пожежах від курінні? Питання поки що залишається риторичним, а тим часом рівень загибелі з кожним днем підвищується.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Під домашнім арештом ...
Наступна новина: Волинська ...

КОМЕНТАРІ