Луцьк: міжнародний семінар «Ведення програм замісної підтримувальної терапії в практиці сімейного лікаря» у м.Зальцбург (Австрія)

Луцьк: міжнародний семінар «Ведення програм замісної підтримувальної терапії в практиці сімейного лікаря» у м.Зальцбург (Австрія)

22.03.14 15:57 0 818
З 9 по 15 березня 2014 року у м.Зальцбург (Австрія) відбувся міжнародний семінар «Ведення програм замісної підтримувальної терапії в практиці сімейного лікаря».

Семінар організовано Американо-Австрійською фундацією у м.Зальцбург з участю професорсько-викладацького складу з Великобританії, США, Хорватії, України для лікарів загальної практики-сімейної медицини та наркологів з усіх регіонів України.

З Волинської області на семінар були запрошені заступник головного лікаря з медичної частини комунальний заклад «Луцький центр ПМСД» Пількевич Л.В. та завідувачка відділення загальної практики-сімейної медицини № 1 цього закладу Берник В.А. – міський головний позаштатний спеціаліст з сімейної медицини.

Семінар складався з лекцій та практичних занять з основних принципів ведення програм замісної підтримувальної терапії (далі ЗПТ), правових питань ведення пацієнтів ЗПТ, координації роботи наркологічної служби та сімейних лікарів у веденні таких пацієнтів, шляхи вирішення супутніх проблем (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит С, ментальне здоров’я, гендерні проблеми, вагітність пацієнток ЗПТ тощо).

Учасники семінару брали активну участь в обговореннях, практичних заняттях та діяльності робочих груп.

На даний час у світі зареєстровано приблизно 15,9 млн осіб, які вживають ін’єкційні наркотики. Найбільша кількість споживачів ін’єкційних наркотиків зареєстрована в Китаї, США та Росії, де середні цифри поширення ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків складають 12%, 15% і 37% відповідно.

Показник поширення ВІЛ в Кенії складає 68-88% серед споживачів ін’єкційних наркотиків та 28% Південної Африки.

Вживання ін’єкційних наркотиків на даний час розглядається як всесвітня причина зараження та передачі ВІЛ-інфекції.

В основні поняття щодо підходів до наркозалежних пацієнтів вкладалось розуміння того, що залежність схожа на будь-яке інше хронічне захворювання. Наркозалежні - це такі ж самі пацієнти, як і інші, та лікування їх таке як і будь-яке інше. Мета охорони здоров’я – знизити захворюваність у суспільстві, а клінічної медицини – допомогти пацієнту вижити.

Важлива роль на семінарі приділялась як медикаментозній терапії, так і психосоціальній допомозі наркозалежним хворим.

Значна частина наркозалежних хочуть лікуватись, а значній частині тих, хто лікується, лікування допомагає.

«Право» на отримання замісної підтримувальної терапії, критерієм для неї є наявність опіоїдної залежності незалежно від віку, статі та тривалості захворювання.

Самий простий спосіб допомогти людині з героїновою залежністю – детоксикація. Вона надзвичайно корисна, особливо для тих, хто вірить.

Завдання амбулаторної детоксикації: щодня протягом всього терміну лікування надавати безпечну законну альтернативу прийому заборонених наркотиків, дозволити наркозалежному, нехай навіть тимчасово, послабити силу своєї пагубної звички.

Споживачі наркотиків у всьому світі стикаються із забороною, дискримінацією, жорстким відношенням і системними порушеннями прав людини.

Тому в основу надання ЗПТ наркозалежним лягла Хорватська модель лікування опіоїдної залежності в системі надання первинної медичної допомоги, тобто лікарями загальної практики-сімейної медицини, які досконало знають проблеми, у тому числі і здоров’я, як самої людини так і всієї сім’ї.

Великий Гете у 1821 році сказав: «Одних знань недостатньо – їх необхідно застосовувати на практиці. Одного прагнення недостатньо – його необхідно перетворювати в дію».

Тому вся інформація та знання, отримані сімейними лікарями в Зальцбурзі, будуть донесені до практикуючих лікарів (сімейних лікарів, наркологів, психологів) м.Луцька.

Управління охорони здоров’я (234266)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ