Українці світу створять ролик-єднання навколо спадщини Шевченка

Українці світу створять ролик-єднання навколо спадщини Шевченка

22.03.14 12:23 0 1102
У день 200-річчя Тараса Шевченка в різних куточках світу люди читали його вірші та знімали це на відео. Із цього матеріалу змонтують ролик, який символізуватиме об’єднання українців світу навколо спадщини Кобзаря.

Про це повідомила представниця української діаспори, яка живе у Парижі, Ольга Вох, інформує прес-служба Львівської міськради.

Вона розповіла, що українська громада у Парижі на честь ювілею Кобзаря підготувала святковий концерт та долучилася до всесвітнього флеш-мобу з декламування поезій Шевченка. За її словами, для кожного українця, де б він не був, поезії Кобзаря дають можливість відчути себе частинкою рідної землі.

«Шевченко як митець сформувався в еміграції: більша частина короткого поетового життя минула поза межами України. Він є національним поетом зокрема тому, що його твори звертаються до українців усіх країн і всіх поколінь. Шевченко створив глобальну Україну понад часовими й географічними вимірами, і я відчуваю приналежність до цієї України незалежно від місця, де мешкаю», – розповіла Ольга Вох.

Вона додала, що твори Кобзаря наповнені любов’ю та співчуттям. Він заперечує насильство, «навіть якщо йдеться про злочини, вмотивовані визвольною боротьбою».

«Добробут не може бути побудований на крові, доводить поема «Гайдамаки»: фізично знищивши ворога, повстанці морально знищують самих себе. Саме це заперечення насильства, послідовний захист життя й гідності людини, як на мене, є найціннішим уроком від Шевченка для нащадків», – вважає Ольга Вох.

За її словами, Шевченко бачив в Україні великий духовний потенціал. Але щоб «розвіяти тьму неволі», народ повинен подолати історичні хвороби: комплекс зради та комплекс братовбивства.

«Щоб побудувати справедливе та мирне суспільство, ми мусимо «обійняти найменшого брата» та перепросити одне одного за минулі конфлікти», – переконана представниця діаспори.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Музейна спадщина ...

КОМЕНТАРІ