У Львівській області вимогливий до себе та до інших

У Львівській області вимогливий до себе та до інших

22.03.14 11:55 0 1383
Працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю повинні добре розумітися у галузі, яку вони охоплюють та юрисдикції, бути всебічно розвинутими та ставити до себе високі критерії оцінювання. А ще вони повинні щоденно самовдосконалюватися та підвищувати свій рівень знань у різних сферах. Так вважає очільник сектору ДСБЕЗ Стрийського міськвідділу внутрішніх справ майор міліції Степан Сакаль, котрий віддав понад вісімнадцять літ свого життя службі у правоохоронних органах. Про нього та його колектив – наша розповідь.

Виявляється уродженець містечка Моршин у дитинстві й не мріяв бути правоохоронцем. Ще зі школи Степан дуже захоплювався історією. Тому й по її закінченні вирішив вступити на історичний факультет Чернівецького державного університету. Однак, після закінчення цього ВИШу не пішов викладати історію у школі. Випускник вищого навчального закладу зацікавився професією оперативника Державної служби боротьби з економічною злочинністю й вирішив пошукати щастя на міліцейській стежині. Невдовзі він почав стажуватися у секторі ДСБЕЗ Стрийського міськвідділу міліції. Служба «деесбезівця» припала Степанові до душі. Втім, після закінчення стажування у підрозділі, на жаль, не виявилося вільної вакансії. На щастя, керівництво райвідділу запропонувало молодому спеціалістові роботу на посаді дільничного інспектора міліції. Він погодився. Невдовзі Степана Сакаля було скеровано на дільницю ЖЕКу №4 у Стрию. Тут він швидко завоював довір у краян й за якийсь час отримав можливість проявити свої організаторські здібності. Молодому офіцерові було довірено роботу на посаді старшого дільничного інспектора міліції, а згодом довелося ще й виконувати обов’язки начальника дільничних інспекторів. Однак, незважаючи на деякий успіх на цій ділянці роботи, Степан Сакаль, як і раніше прагнув поповнити лави борців з економічною злочинністю.

У травні 1998 року його прагнення стали реальністю. Першим кроком для нього було призначення на посаду оперуповноваженого сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю Стрийського міськвідділу внутрішніх справ. У той час керівником відділення ДСБЕЗ працював капітан міліції Ярослав Герега, котрий довірив новачку розплутувати клубки злочинів, скоєних у бюджетній сфері. Щоденно працюючи над собою та всебічно розвиваючись, Степан Сакаль розгадав чимало економічних ребусів. Один із найбільш резонансних якось було викрито у Стрию.

– Службові особи Стрийської міської ради використали не за цільовим призначенням 700 тисяч гривень, – пригадуючи цей випадок, розповів майор міліції Степан Сакаль. – Ці кошти було виділено Львівською обласною радою на проведення ремонтних робіт житлового фонду Міністерства оборони України, переданих на баланс місцевої ради. Втім, керівники місцевих ЖЕКів виконали роботи у інших приміщеннях.

У 2005 році Степана Сакаля було призначено оперуповноваженим відділення ДСБЕЗ Лінійного відділу на станції Стрий. Працюючи тут, він виявив чимало серйозних порушень у сфері економіки. А якось викрив і вправного здирника аж у далекому Дніпропетровську. Ним виявився керівник групи практики, який проводив стажування із учнями вищого професійного училища №8, розташованого у Стрию. Викладач отримав від двадцяти підопічних хабарі за успішне складання практики. Спритнику вдалося ненадовго поповнити власну кишеню на загальну суму 12 тисяч гривень.

Через два роки Степан Сакаль відгукнувся на пропозицію керівництва Стрийського райвідділу внутрішніх справ, розпочавши службу у цьому підрозділі вже на посаді старшого оперуповноваженого сектору ДСБЕЗ, де й отримав чергове звання майор міліції. Продовжуючи активно працювати над розкриттям злочинів у бюджетній сфері, він викрив чимало фактів розкрадань державного майна. Роботу офіцера було належно оцінено. У 2008 році майора Сакаля нагороджено нагрудним знаком МВС України «За відзнаку у службі» ІІ ступеня. Невдовзі старанність та працьовитість оперативника помітив колишній начальник управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Василь Телиця. У січні 2009 року він довірив Степану Сакалю більш відповідальну посаду, призначивши начальником сектору ДСБЕЗ Стрийського міськвідділу внутрішніх справ.

Чітка та злагоджена робота колективу невдовзі принесла серйозні результати у 2010 році. Оперативниками було виявлено чимало злочинів у різних напрямках. Так, зокрема, було викрито групу медичних працівників, які після передачі хабарів сприяли громадянам в отриманні медичних висновків щодо керування транспортними засобами. Правоохоронці задокументували близько 30 епізодів злочинної діяльності групи.

А якось оперативники вийшли на слід керівника філії банківської установи, котра фальсифікуючи кредитні справи, привласнила кошти банку на загальну суму 4 мільйони гривень. Спритниця отримувала в інших банках копії заявок громадян на отримання позики й без їхнього відома оформляла кредити на їхні імена. Ось у такий спосіб їй вдалося задокументувати 500 кредитних справ.

Внесок Степана Сакаля та його колективу належним чином оцінило керівництво обласного главку міліції. Невдовзі його було нагороджено відзнакою МВС України «За відзнаку у службі» І ступеня, а згодом й –відзнакою МВС України «За заслуги у боротьбі з економічною злочинністю» ІІ ступеня.

Торік майору міліції Степану Сакалю вдалося сформувати єдину команду однодумців, які донині підставляють йому своє надійне плече. До прикладу, старший оперуповноважений майор міліції Назарій Якимець зумів вдало проявити себе у протидії злочинам, скоєних в соціальній та бюджетній сферах. А оперуповноважений старший лейтенант міліції Роман Яворський ефективно виявляє зловживання у базових галузях економіки. На кращих рівняється й оперуповноважений капітан міліції Андрій Іваськів, котрий має позитивні здобутки у виявленні правопорушень у банківській сфері та в напрямку зовнішньоекономічної діяльності. Аж ніяк не пасуть задніх й оперуповноважені старший лейтенант міліції Любомир Яцура та капітан міліції Андрій Кушнір, котрі зуміли досягнути непоганих результатів під час виявлення зловживань у сфері інтелектуальної власності, у лісовій галузі та земельних відносинах.

До речі, упродовж 2013 року працівниками сектору зареєстровано 93 кримінальні провадження по лінії економіки та оголошено про підозру 51 особі. До суду скеровано кримінальні справи, порушені за 72 злочинами. Так, зокрема, торік було задокументовано злочинну діяльність чотирьох голів виборчих дільниць, які зловживаючи службовим становищем, підробили підписи членів комісій. В результаті махінатори привласнили кошти, спрямовані на якісне проведення виборів до Верховної ради.

А ще цьогоріч у січні оперативниками затримано на гарячому голову гаражного кооперативу. Здирник вимагав та отримав від жителя Стрия 10 тисяч гривень за членство в гаражному кооперативі та отримання земельної ділянки на будівництво гаражу.

Поки у секторі ДСБЕЗ Стрийського міськвідділу внутрішніх справ кипить робота, майор міліції Степан Сакаль знаходить час й для відпочинку. Керівник місцевих «деесбезівців» ніколи не забуває й про своє хобі – волейбол. Цим видом спорту Степан Богданович захоплюється ще зі школи. Нині він виступає за волейбольну команду Стрия. А з 2011 року ще й грає у міні-футбол за команду управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Львівської області. До речі, за його участю «деесбезівці» минулоріч перемогли у зональних змаганнях, які відбувалися на Закарпатті. Ось таким багатим душею та всебічно розвинутим є майор міліції Степан Сакаль! Побільше б у міліції таких, як він – грамотних та мудрих керівників!

Юрій СКОБАЛО

На фото:

оперуповноважений старший лейтенант міліції Роман Яворський,

майор міліції Степан Сакаль,

оперуповноважений старший лейтенант Любомир Яцура,

старший оперуповноважений майор міліції Назарій Якимець
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кримчанин: 18 тис. людей ...
Наступна новина: Василь Хомінець: ...

КОМЕНТАРІ