У кожному районі та місті Житомирської області прийняті програми протидії захворюванню на туберкульоз

У кожному районі та місті Житомирської області прийняті програми протидії захворюванню на туберкульоз

22.03.14 08:03 0 627
Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця хвороба є серйозною проблемою сучасності та становить загрозу для здоров’я людей у всьому світі.

Протягом останніх 15 років в Україні проводиться цілеспрямована державна політика, орієнтована на попередження, профілактику та лікування туберкульозу. Так, запроваджено державну закупівлю протитуберкульозних препаратів, а також послідовно реалізуються дві загальнодержавні програми протидії захворюванню на туберкульоз, що дозволило призупинити поширення епідемії цієї хвороби в Україні та майже на чверть знизити рівень захворюваності у порівнянні з найгіршим 2005 роком.

Варто звернути увагу на те, що на Житомирщині також проводиться робота в напрямку боротьби із туберкульозом. У 2013 році в кожному районі та місті нашої області були прийняті регіональні програми протидії захворюванню на туберкульоз та передбачені видатки на їх фінансування. Так, у минулому році показник захворюваності на туберкульоз знизився на 1,7% і становив 68,1 на 100 тис. населення на противагу 69,1 на 100 тис. населення у 2012 році.

Починаючи із 2005 року, заклади охорони здоров’я нашої області регулярно отримують протитуберкульозні препарати, що дозволяє повністю забезпечувати ними всі етапи лікування хворих, а саме стаціонарний, санаторний та амбулаторний. Важливим є те, що лікування туберкульозу безкоштовне, а закупівля всіх медикаментів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

На Житомирщині з метою надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на туберкульоз розгорнуто 480 ліжок в обласному протитуберкульозному диспансері. Окрім цього, для продовження лікування в регіоні функціонує два протитуберкульозні санаторії: «Лісова казка» у Коростишівському районі для дорослих (на 150 ліжок) та «Лісовий берег» у місті Житомирі для дітей (розрахований на 240 ліжок). У 2013 році у цих закладах пройшли лікування 892 дорослих пацієнти та 910 дітей.

Варто пам’ятати, що саме своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування та попередження поширення серед населення. Для того, аби вберегти себе від цієї недуги, слід дотримуватися таких правил: вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватися, регулярно прибирати та провітрювати помешкання, не рідше одного разу в рік проходити флюорографічне обстеження та слідкувати за своєчасним проведенням туберкулінодіагностики у дітей.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Центри обслуговування ...

КОМЕНТАРІ