Тернопілля: про введення в дію «Положення про єдину державну систему цивільного захисту»

Тернопілля: про введення в дію «Положення про єдину державну систему цивільного захисту»

22.03.14 13:51 0 715
У зв'язку з набиранням чинності нового Кодексу Цивільного захисту Урядом прийнято постанову КМУ від 09.01.2014 № 11 «Про затвердження Положення про Єдину державну систему цивільного захисту», направлену на підвищення безпеки людей і територій.

Єдина державна система цивільного захисту дозволить, перш за все, підвищити ефективність захисту людей і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. А також забезпечити чітку координацію структур, задіяних під час надзвичайних ситуацій – центральних і місцевих органів влади, рятувальників, комунальних служб, підприємств, волонтерів – і створити можливості для оперативного інформування населення.

Єдина державна система цивільного захисту створюється на заміну застарілої системи цивільної оборони, яка створювалася ще за Радянських часів для захисту переважно від загроз військового періоду. Нова система заснована на кращому світовому досвіді й технологіях, а також включає напрацювання радянської системи цивільної оборони.

Причинами актуалізації системи цивільного захисту стало посилення техногенних ризиків та різка зміна клімату. Зокрема в Україні за останні 25 років середньорічна температура повітря піднялася на 2 градуси, а кількість стихійних лих збільшилася удвічі. До того ж стихійні явища часто зачіпають одночасно цілі групи областей України.

На сьогоднішній день за завданням Уряду актуалізовані регламенти і механізми взаємодії всіх служб під час надзвичайних ситуацій – рятувальників, комунальників, військових, волонтерів, правоохоронних органів.

У 2013 році в усіх регіонах були проведені масштабні спільні штабні навчання, де на практиці відпрацювали оновлені механізми взаємодії.

Ключові нововведення в рамках Єдиної державної системи цивільного захисту:

* Положення регламентує відносини між органами влади та підприємствами в рамках забезпечення цивільного захисту населення і територій. Це означає, що до ліквідації надзвичайної ситуації залучатимуться підприємства незалежно від форми власності.

* Регламентуються повноваження державних органів влади в умовах надзвичайних ситуацій (НС). Зокрема, стало можливим створення на цей час спеціальних органів управління, зокрема, спеціальних комісій з питань ліквідації наслідків НС, штабів з ліквідації НС, призначення керівника робіт з ліквідації НС.

* На посадових осіб покладається персональна відповідальність за захист життя і здоров'я людей в умовах надзвичайних ситуацій. А також посилюється їх відповідальність за невиконання цих обов'язків.

Окрім того, створюються умови для оновлення матеріально-технічної бази Державної служби України з надзвичайних ситуацій, комунальних та інших служб, задіяних у ліквідації надзвичайних ситуацій.

Також Урядом планується модернізація системи централізованого оповіщення населення при виникненні надзвичайних ситуацій. Зараз воно відбувається через дротяне радіо і систему сирен.

Планується розширити ці можливості за допомогою Інтернету, мобільного зв'язку, технічних засобів зв'язку (гучномовців), ЗМІ. Головною метою є повністю охопити населення системами оповіщення.

Найважливішою відмінністю оновленої системи цивільного захисту є чіткий розподіл завдань і відповідальності між органами влади і підприємствами. Для цього буде створена трирівнева система захисту населення:

* державний рівень – Кабінет Міністрів України під керівництвом Прем'єр-міністра, а безпосереднє управління системою захисту населення на цьому рівні буде здійснювати Державна служба з надзвичайних ситуацій;

* територіальний рівень – під керівництвом голови облдержадміністрації, міського голови, голови райдержадміністрації, сільської ради;

* об’єктовий рівень – рівень конкретного підприємства, організації та установи (а також інших суб'єктів господарювання).

Координація роботи цієї системи захисту здійснюватиметься Державною комісією техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Івано-Франківськ готовий до ...

КОМЕНТАРІ