Василь Хомінець: «Найбільшим пам’ятником нашому Кобзарю-пророку буде оновлена Україна»

Василь Хомінець: «Найбільшим пам’ятником нашому Кобзарю-пророку буде оновлена Україна»

22.03.14 12:00 0 724
У п’ятницю, 21 березня, в обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація ілюстрованого альманаху «У камені, бронзі, граніті», який щойно побачив світ.

В урочистостях узяли участь голови обласної ради Василь Хомінець та обласної державної адміністрації Олег Сиротюк, письменник, лауреат Шевченківської премії Роман Лубківський, укладачі альманаху, громадськість.

Книга видана до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка. Видання знайомить із пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням на Тернопільщині поета, містить світлини з фаховим описом монументів, меморіальних таблиць, встановлених у нашому краї задля вшанування пам’яті Великого Кобзаря.

Вітаючи містян із появою унікального альманаху, Василь Хомінець, зокрема, зазначив: «Черговий раз, у ці буремні дні, перечитуючи Шевченка, осмислюючи його, ми шукаємо відповідь на ті запитання, які торкаються нашого життя. У Шевченка вона є – «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим тихим словом». Шевченкові була потрібна оновлена земля, де «врага не буде, супостата». Альманах називається «У камені, у бронзі, у граніті». Потрібно ще додати - і в житті. Бо шевченкове слово є дороговказом до побудови оновленої землі своїми ділами, вчинками, справами. І його «Борітеся – поборете» тепер набрало оновленого змісту. Це заклик нам усім до творення справді демократичної, вільної і суверенної держави. Адже справді ми є народ, «якого правди сила ніким поборена ще не була». Найбільшим пам’ятником нашому Кобзарю-пророку буде оновлена Україна, про яку у далеких казахських степах, у холодному Петербурзі мріяв Шевченко. Докладаймо до цього усі сили, увесь свій потенціал».

Матеріали для альманаху підготували обласна інспекція охорони пам’яток історії та культури (директор Марина Ягодинська) та Державний архів області (директор Юрій Гумен), фахівців департаменту культури, релігій та національностей облдержадміністрації. Автор світлин – Ігор Крочак, а також Василь Балюх, Орест Лижечка, Юрій Кожій та Ростислав Яцків. Книга побачила світ накладом 500 примірників у видавництві «Терно-граф».

Альманах вийшов у світ за сприяння Тернопільської обласної ради.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Чернігів: Змагання ...

КОМЕНТАРІ