Що таке виразково-плівчаста ангіна

Що таке виразково-плівчаста ангіна

23.03.14 00:54 0 3187
Виразково-плівчаста ангіна (ангіна Симановского-Плаута-Венсана), серед гострих тонзилітів займає особливе місце. Вона виникає внаслідок попадання на слизову оболонку піднебінних мигдалин веретенообразной палички і спірохети порожнини рота.

Хвороба, як правило, розвивається у хворих, у яких знижені захисні сили організму, в запальному процесі переважають явища некрозу.

Симптоми і протікання
Захворювання зазвичай супроводжується невеликим підвищенням температури, болем у горлі при ковтанні і жуванні, неприємним запахом з рота, слинотечею, збільшенням і хворобливістю підщелепних лімфатичних вузлів, загальний стан майже не порушений. Запалення мигдалин, як правило, одностороннє. На вільній поверхні мигдалини з'являється сірувато-жовтуватий нещільний наліт, який легко знімається. Після відторгнення нальоту утворюються поверхневі малоболезненние виразки з дном сірого кольору. Нальоти і виразки можуть поширюватися за межі мигдаликів на м'яке піднебіння, ясна, задню стінку глотки, а іноді і гортані. У деяких випадках у процес виразки, крім слизової оболонки, втягуються підлеглі тканини, аж до окістя.

Лікування: лікування проводять в інфекційному стаціонарі за участю ЛОР- лікаря.

Призначають дієту , багату вітамінами , висококалорійну . Ефективно змазування виразок 10 % розчином новарсенола в гліцерині, 2 % розчином метиленового синього, 1 % розчином борної кислоти, розчином риванолу 1:1000, або рожевим розчином перманганату калію. Хороший лікувальний ефект дає змазування виразок ваготилом. Змазування глотки проводять 2-3 рази на день.

При затяжному перебігу захворювання і глибоких виразках застосовують внутрішньом'язово антибіотики пеніцилінового ряду - бензилпеніцилін (1500000 ОД на добу), внутрішньовенно вводять новарсенол (по 0,3-0,4 г) двічі через добу або внутрішньом'язово - міарсенол по 0,01 г на 1 кг маси тіла, 2-4 рази з проміжком в 2-3 дні. Можна додатково виробляти змазування ураженої мигдалини розчином бензилпеніциліну в дистильованої воді (10000-20000 ОД в 1мл) .

Лікування доповнюють курсом вітамінотерапії (вітамін С, вітамін Р, вітаміни групи В).

По матеріалам http://doctorlor.ua/.

Uzinform
Источник: http://doctorlor.ua/
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Які є бюро перекладів
Наступна новина: Полковника Сергія Шаранича ...

КОМЕНТАРІ