Палаюче серце – лого Фестивалю Docudays UA

Палаюче серце – лого Фестивалю Docudays UA

23.03.14 16:05 0 995
Ущерть переповненим людьми Червоним залом столичного Будинку кіно, де презентували колективну стрічку «Євромайдан. Чорновий монтаж» відзначилося учора ввечері відкриття XI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Церемонія відкриття, яку вели англійською та українською мовами журналісти Наталя Гуменюк і Андрій Сайчук, транслювало Громадське ТБ.

«Ця кількість людей, що вражає, засвідчує:фестиваль має найвдячнішу, найчуйнуішу і найсвітлішу публіку. Чимало медійників і журналістів були на передовій лінії боротьби в ці чотири місяці, які для нас розтягнулися на 4 роки. І коли зараз їхня місія фронтових хронікерів завершилася, то натомість робота документалістів тільки розпочинається: вони ще повинні нам розповісти ці всі неймовірні історії», – сказав Андрій Сайчук..

Наталя Гуменюк, котра буквально вранці того дня повернулася із Криму, повідомила про звільнення журналістів, які працювали в проекті «Вавілон’13»

Із промовою, що її велелюдна авдиторія зустріла схвальними оплесками, до глядачів і кінематографістів звернувся посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат. Він повідомив, що фестиваль, який відбувається за допомоги Швеції, розпочався саме в день, коли було підписано угоду про Асоціацію України з ЄС.

Посол нагадав присутнім, що угоду було підписано в залі, стіни якого пам??’ятають виступи міністра закордонних справ Швеції Анни Лінд, котра перед своєю трагічною загибеллю від ножа вбивці, активно виступала за розширення Європейського Cоюзу зокрема на Схід. Андреас фон Бекерат запевнив?, що світове співтовариство із захопленням і співчуттям спостерігало, як український народ вийшов відстоювати свої цивілізаційні орієнтири і з якою гідністю і мужністю виборював свій вибір жити в нормальній країні. За це прагнення герої Майдану заплатили понад сотнею життів, а країна зазнала агресій з боку північного сусіда і частина її території опинилася в стані окупації. Із переконанням, що громадянське суспільство розбудовують саме такі фестивалі?, як Docudays UA, що є відповіддю на виклики сьогодення, посол побажав форуму кінодокументалістів успішної роботи, а Україні – незалежності й розвитку.

«Час щонайбільше сприяє фестивалю про права людини, бо ті події, свідками яких ми стали, були викликані брутальним порушенням засадничих прав людини д боку влади, і народ піднявся проти владного свавілля. Хоч як було непросто підготувати фестиваль у цих складних і трагічних умовах, ми на це наважилися і переконалися в тому, що рішення було правильним. Він потрібен нам як зброя у інформаційному протистоянні. Це зброя правди на яку всі мають право», прокоментувала менеджер фестивалю і член його відбіркової ради Дарина Аверченко.

Після показу-відкриття вражаючого фільму-хроніки революції зал на вшанування «Небесної сотні» стоячи слухав пісню «Плине кача» у виконанні акторки Маряни Садовської. На завершення церемонії публіка зворущливо заспівала Гімн України. А Маряна Садовська продовжила вечір в арт-клубі «Млин» авторським концертом дивовижно опрацьованого етноматеріалу із різних куточків України. Одну із пісень – тужливу сповідь лемка, котрий не хоче їхати до «америцького краю»- вона присвятила біженцям із Криму. Після шквалу оплесків акторку привітав міністр культури Євген Нищук, нагадавши присутнім, як Маряна Садовська виступала на сцені Майдану зимовим вечором, закликаючи весну і запалюючи серця протестувальників.

Cаме палаюче серце у чорночервоній комбінації барв, стиснуте у руці як пляшка із запальною сумішшю, стало емблемою цьогорічного фестивалю Docudays UA.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Ера інсулінової залежності ...

КОМЕНТАРІ