Людина може «винюхати» понад трильйон запахів, – вчені

Людина може «винюхати» понад трильйон запахів, – вчені

23.03.14 18:22 0 823
Американські біологи розробили оригінальну методику оцінки чутливості носа за допомогою «складових» ароматичних сумішей, що дозволило їм з’ясувати, що органи нюху здатні розпізнавати близько трильйона запахів.

Про це йдеться у статті в журналі Science.

«Секрет нашої методики у тому, що ми використовували кілька різних сумішей з ароматичних молекул, частина з яких була однаковою, а інші були різними. Знаючи точну частку розходжень і подібностей між цими наборами, ми змогли оцінити чутливість носа добровольців, які їх нюхали», – заявив Андеас Келлер з університету Рокфеллерів у Нью-Йорку.

Методика Келлера і його колег полягала в наступному – спочатку вчені виділили 128 молекул, що відповідальні за характерні і легко помітні запахи, такі як аромат анісу, апельсина чи м’яти. Набравши достатню кількість інгредієнтів, нуковці змішали їх у різних пропорціях і отримали кілька сотень «унікальних» ароматичних сумішей.

Потім біологи провели експеримент – вони запросили кількох добровольців і дали їм набори з трьох склянок, дві з яких містили однакову суміш, а в третій був набір з інших ароматичних молекул. Учасники дослідів повинні були визначити, в якій з ємностей міститься «незвичайний» запах.

Цей експеримент показав, що людський ніс значно чутливіший, ніж вважолося.

Так, добровольці успішно знаходили розходження у запахах навіть у тих випадках, коли усі три пробірки містили в собі більше половини однакових компонентів. Судячи з результатів експерименту, людина може розрізняти близько трильйона запахів, і ця оцінка, як переконані автори статті, може бути дуже заниженою.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Контакти центрів, які ...

КОМЕНТАРІ