У Криму людей почали звільняти через їхню національність, - біженець

У Криму людей почали звільняти через їхню національність, - біженець

24.03.14 09:19 0 765
Київська обласна влада у санаторіях поблизу Києва виділяє тисячу спальних місць для біженців з Криму.

Селять кримські родини туди безкоштовно, за рахунок держави, і на невизначений термін.

Волонтери, котрі опікуються біженцями, просять допомоги - особливо у роботодавців - людям потрібно десь працювати.

Акторка, а тепер за сумісництвом волонтерка Діана Горда, телефону з рук не випускає. Нині її головне завдання - розселити біженців з Криму. Вона опікується шістдесятьма людьми, які втекли з півострова.

Делявер ще не встиг оговтатись після переїзду до Криму з Узбекистану. За вісім років по поверненню до Криму розжився лише земельною ділянкою і тепер знову з мамою змушені тікати.

"Зараз тиск на кримчан, які хочуть залишитися у складі України і не хочуть міняти паспорти. На національному ґрунті вже починаються скорочення з робіт саме кримськотатарської нації. Так само і українців. Націоналізм вже. Російський. До цих референдумів все було нормально. Ми всі жили дружно", - каже Делявер.

Кримських біженців волонтери розселили поки що по людях. Але невдовзі державним коштом усіх переселять у санаторії. Молода жінка з донькою винайняла квартиру, вона працює на відстані на сімейний бізнес. Обличчя Яна також приховує.

"Нинішня влада Криму не особливо вітає інакомислення, тому я б не хотіла, щоб у моїх родичів були проблеми... Зробили більш патріотичними, бо раніше, коли запитували, хто ти, я казала - там народилася, там вчилася, а громадянство України. Зараз я з гордістю кажу, що я українка", - розповідає Яна.

Яна без жодних проблем навіть посеред навчального року влаштувала свою дитину до школи поруч з будинком. Повертатися до Криму наміру не має.

"Люди у формі і з автоматами, трохи неприємно на вулиці, тому довелось поїхати. Чесно кажучи, я не вірю, що ситуація стабілізується і не вірю, що регіон розвиватиметься", - пояснює жінка.

Яна розповідає, що всі її знайомі, навіть ті, що залишилися в Криму - російське громадянство не сприймають. Але людей поставили у безвихідь, особливо тих, в кого там є майно.

Волонтери, поміж яких юристи, нині думають, як тут людям допомогти. Для тих, хто виїхав на материк, найголовніше – знайти роботу. Волонтери вже співпрацюють із центром зайнятості та фермерами, які не лише допомагають харчами, а й дають людям заробити. Волонтери також просять допомоги бензином або грішми. Людей потрібно на вокзалі зустрічати та розвозити по санаторіях.

"Допомога потрібна з усіх боків, та ж інформаційна допомога - багато людей в Криму заблоковані, вони не знають, куди подзвонити. Я можу назвати телефон - 067 560 60 60. Телефонуйте і дізнавайтеся, куди їхати, куди селитися", - каже волонтерка Діана Горда, інформує ТСН.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ