Закарпатська область: за останні дні піротехніками знешкоджено 11 боєприпасів

Закарпатська область: за останні дні піротехніками знешкоджено 11 боєприпасів

25.03.14 15:26 0 731
Теплої днини, коли земляні роботи набувають масового характеру, починається й своєрідний апогей “боєприпасної” проблеми для піротехніків Аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) Управління ДСНС України у Закарпатській області. На жаль, небезпечне відлуння Другої світової війни буде виявляти ще не одне покоління. Причому на вибухонебезпечні знахідки можна натрапити всюди, де проходили бойові дії.

Так, лише упродовж 21-24 березня групою піротехнічних робіт АРЗ СП У ДСНС України у Закарпатській області було вилучено та знешкоджено 11 одиниць ВНП: 8 артилерійських снарядів, 2 мінометні міни та гранату. В основному краяни натрапляють на поодинокі небезпечні предмети. Правда, 21 березня в с. Концово Ужгородського району було знайдено та вилучено 6 артилерійських снарядів калібру 105 мм часів минулої війни. Цього ж дня в селі Дерцен, що на Мукачівщині, власник, пораючись на власному обійсті, також натрапив на підозрілий предмет, схожий на ВНП. Пізніше піротехніки класифікували його як артилерійський снаряд (76 мм).

Учора, 23 березня в оперативно-рятувальну службу Закарпаття о 19:25 надійшло чергове повідомлення з Тячівщини. Між населеними пунктами Грушово та Нижня Апша, місцеві мешканці, обробляючи поле, натрапили на небезпечну знахідку, схожу на ВНП. піротехніки, що прибули до місця виклику, класифікували предмет, як мінометну міну калібром 82 мм. Окрім цього, додатково обстежуючи прилеглу територію (близько 0,13 га) на наявність інших небезпечних предметів, бійці ДСНС виявили та вилучили ще й артилерійський снаряд (152 мм) часів Другої світової війни.

24 березня рятувальникам-піротехнікам довелося працювати й на території Перечинського району. В урочищі Шипіт, біля річки під деревом (район села Тур’я Поляна) було виявлено гранату М-24 німецького виробництва. Під час подальшого обстеження прилеглої території, рятувальники також виявили та вилучили й мінометну міну (82 мм) часів Другої світової війни. Усі ВНП знешкоджено.

Управління ДСНС України у Закарпатській області наголошує, що, на жаль, населення, при виявленні небезпечних знахідок, не завжди робить правильні висновки. Таким любителям екстріму варто в черговий раз нагадати, що знайдене “відлуння війни” краще залишати на місці, а не “тягнути” до власної оселі, адже фактично, беручи їх в руки, вони несуть власну смерть.

Судіть самі, якщо маленька протипіхотна міна, що має в середині 20 грамів тротилу, здатна відірвати ступню людині, то наскільки трагічними можуть бути наслідки вибуху 82-міліметрової міни, що містить 540 грамів вибухової речовини. Або на що здатна найпоширеніша знахідка – артилерійський 76-міліметровий снаряд, який, у разі вибуху, дає розліт осколків до 300 метрів, а летять вони зі швидкістю 800-900 метрів за секунду.

Головну небезпеку у вибухонебезпечних “подарунках” Другої світової війни містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпаса. Від вологи, довгого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). Вони вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару.

Тому, при виявленні вибухонебезпечного предмету, до нього не можна навіть доторкатися – це дуже небезпечно. Категорично забороняється: брати їх в руки, наносити по ним будь-які удари, намагатися їх розібрати, переносити чи перекочувати з місця на місце, кидати в багаття чи розкладати його неподалік, збирати й здавати їх в якості металобрухту. Передусім, потрібно обгородити місцезнаходження ВНП й нікого до нього не допускати. Для цього організувати за допомогою місцевих жителів чергування до прибуття представників органів влади. Для облаштування огородження можна використати різноманітні матеріали, що знаходяться під рукою (жердини, палиці, мотузки, проволоку, шматки матеріалу, каміння, ґрунт й інші).

Негайно повідомити про небезпечну знахідку по телефону «101» рятувальну службу або органи влади чи міліцію.

Пам’ятайте, що небезпечні знахідки вилучаються та знешкоджуються в спеціально відведених місцях лише відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ