Науковці відновлюють архів Служби безпеки ОУН, який 65 років був під землею

Науковці відновлюють архів Служби безпеки ОУН, який 65 років був під землею

25.03.14 14:43 0 746
Центр досліджень визвольного руху розпочав реставрувати та описувати близько тисячі документів Служби безпеки Організації українських націоналістів, які нещодавно відкопали у бідоні на Тернопільщині.

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

За словами дослідників, в основному документи збереглися добре, хоч перебували під землею у пошкодженому іржею та водою бідоні майже 65 років. Проте частина архіву таки потребуватиме складної і тривалої реставрації.

Архів належав Бережанській надрайонній референтурі Служби безпеки ОУН, більшість матеріалів датовані 1947-1949 рр. У ньому документи, які розповідають про діяльність повстанців у Бережанському, Козівському та Підгаєцькому районах Тернопільщини.

Важливу групу документів становлять списки загиблих та некрологи на кілька сотень імен у вигляді біографічних довідок.

«Дуже важливо зберегти кожен некролог. Люди, які втратили своїх рідних, зможуть дізнатися, коли і як вони загинули. Серед документів є багато даних про працівників референтури Служби безпеки, біографічні довідки підпільників ОУН та повстанців УПА із Бережанщини за період 1944-1947 років», – розповів керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Серед документів також протоколи допиту підозрілих осіб, картотеки з інформацією про людей, що займалися агентурною діяльністю на користь ворога, різноманітні компрометуючі матеріали.

Як розповів директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» історик Руслан Забілий, в знайденому архіві збереглися підпільні видання та листівки, а також навчальні матеріали Служби безпеки ОУН.

«За допомогою знайдених документів у науковців є можливість реконструювати роботу референтури СБ ОУН впродовж трьох років на локальній території: від первісного накопичення інформації, організації та проведення слідчих дій до практичних кроків з нейтралізації ворожої агентури, розвідувальних і контррозвідувальних заходів», – вважає Руслан Забілий.

Всього у збірці до тисячі документів. В архіві Центр досліджень визвольного руху їх реставрують, оцифрують та оприлюднять на сайті Електронного архіву визвольного руху.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ