В Житомирській області під час пожежі врятовано двох людей (ОНОВЛЕНО)

В Житомирській області під час пожежі врятовано двох людей (ОНОВЛЕНО)

25.03.14 13:27 0 770
Врятувати з вогняної пастки

«Страху не було… Хотілося будь-якою ціною зберегти життя ні в чому невинним людям»

У кожного своя робота. Хтось продає морозиво в магазині, хтось конструює літаки, а хтось рятує людей, ризикуючи власним життям. Вогнеборець – це по-справжньому героїчна та одна із найнебезпечніших професій. Якщо люди телефонують на номер «101», значить комусь терміново потрібна невідкладна допомога. Щоразу, при виїзді на будь-яку надзвичайну подію, жоден рятувальник не може передбачити, яка небезпека чекає на нього. На щастя, під час пожежі, яка нещодавно виникла в Коростені, вогнеборці якнайкраще виконали свою роботу, не дозволивши вогняній стихії позбавити людського життя.

Пожежа сталася 16 березня, просто посеред білого дня. Зруйнована дерев’яна веранда, голий дах, відкриті навстіж вікна – ось що найперше кидається у вічі, коли підходиш до помешкання. Проходячи кімнатами будинку, через два дні після пожежі, ще досі відчувається їдкий запах диму. Обгорілі стіни ніби безмовно відображають той жах, який пережили мешканці житла. Я обійшов увесь будинок – хотів якнайшвидше дізнатися про людей, які тут проживали.

Пізніше, до моїх рук потрапив фотознімок, на якому було зображено четверо усміхнених осіб. На світлині мені вказали на чоловіка та жінку, які мешкали в будинку. На вигляд – звичайнісінькі люди: високий худорлявий чоловік та вродлива чорнява жінка.

В серванті, який залишився неушкодженим, я помітив декілька м’яких іграшок. Якби це дивно не звучало, але навіть в очах іграшкових звірят проглядався страх та безвихідь від того, що вогонь міг знищити їх ущент. Всередині знаходитись важкувато. «Привид біди» ніяк не покине дім.

Про те, що на одній із вулиць м. Коростеня горить житловий будинок надійшло декілька повідомлень від різних людей.

– До місця виклику прибуло два відділення вогнеборців, з інтервалом у кілька хвилин – згадує начальник караулу 8-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Коростень, капітан служби цивільного захисту Василь Тітов.

Оселя була настільки задимлена, що видимість була практично нульовою. Вогонь починав розповсюджуватися на сусідні житлові будинки.

За допомогою драбини, рятувальники дісталися на дах будинку, звідки і потрапили всередину помешкання. У житловій кімнаті якого вони виявили господаря оселі та його співмешканку. Вони були при свідомості. У напівпритомному стані врятованих через вікно витягнули на свіже повітря та передано прибулим медикам.

– Співмешканку ми виявили на ліжку, а господар лежав на підлозі – розповідає пожежний-рятувальник 8-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Коростень, молодший сержант служби цивільного захисту Сергій Пашинський. У постраждалих проявлялися ознаки отруєння продуктами горіння. Вони дуже сильно кашляли. Я з начальником караулу швидко відчинив вікно, через яке ми спочатку витягли чоловіка, а потім і його співмешканку. Як з’ясувалося пізніше, ці двоє ще й були у стані алкогольного сп’яніння.

Кожна хвилина могла стати для постраждалих останньою. Але без зайвих вагань рятувальники, ризикуючи власним життям увійшли до палаючого помешкання з однією ціллю – якнайшвидше знайти людей, які опинилися у вогняній пастці та врятувати їх. У той момент вони не могли думати ні про що інше: ні про дружин, які чекають їх вдома за вечерею, ні про дітей, які щовечора поспішають в обійми тата аби похвалитися отриманими оцінками у школі. На щастя, вони досягли своєї мети. Постраждалих врятовано.

Зі слів сусідів, це вже не перше загоряння в цьому будинку. У минулому році, в тому ж домі була ще одна пожежа. Однак того разу, загоряння вдалося ліквідувати самотужки. Крім того, сусіди вважають постраждалу сім’ю неблагополучною. Стверджують, що чоловік з жінкою зловживають спиртними напоями. Припускають, що господар просто заснув з цигаркою в руках на дивані. Внаслідок чого і сталася біда.

З потерпілими мені поспілкуватися не вдалось. Про стан їх здоров’я я дізнався від лікарів Коростенського шпиталю. Тим паче, чоловіка 18 березня уже перевели для подальшого лікування до Житомира.

– Чоловік поступив до нас із опіками шкіри обличчя верхніх та нижніх кінцівок – розповідає лікар-хірург Коростенської міської лікарні Олександр Колесник. Його стан оцінювався як тяжкий. Він отримав опіки приблизно 15-18 % тіла 1-го, 2-го та 3-го ступенів. Постраждалого госпіталізували до хірургії, а згодом перевели до реанімаційного відділення. Чоловік знаходився у стані шоку. 18 березня хворого транспортували до Центру опіків та пластичної хірургії Житомирської обласної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського.

Співмешканка постраждалого потрапила до лікарні з відносно меншими ушкодженнями. Жінка отримала опіки обличчя загальною площею 2 % 1-2 ступеню. В лікарні їй надали першу медичну допомогу. На даний час вона продовжує відновлюватися після отриманих травм. Її життю та здоров’ю нічого не загрожує.

Чи щасливий кінець у цієї історії? Вирішувати не мені. Ясно одне: елементарна недбалість може призвести до фатальних наслідків. Та все ж є і позитивна сторона. Дякуючи рятувальникам, вогняна стихія не відібрала життя у двох невинних людей. Коростенські вогнеборці вкотре довели, що не зважаючи ні на які труднощі та небезпеку, можуть професійно виконати свою роботу. Хочеться сподіватися, що постраждалі зроблять з цієї історії правильні висновки і більше ніколи не будуть боротися з вогнем за своє життя.

Павло Франчук,

прес-служба У ДСНС України

у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Нацрада просить суд ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ