Історики відновлюють архів безпеки ОУН, який 65 років зберігався під землею

Історики відновлюють архів безпеки ОУН, який 65 років зберігався під землею

25.03.14 15:20 0 783
Науковці Центру досліджень визвольного руху реставрують і описують близько тисячі документів Служби безпеки Організації українських націоналістів (СБ ОУН), які нещодавно знайшли у бідоні на Тернопільщині. Архівні матеріали переважно 1947-1949 років пролежали під землею 65 років і належали Бережанській надрайонній референтурі СБ ОУН. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Віднайдені документи розповідають про діяльність повстанців у Бережанському, Козівському та Підгаєцькому районах Тернопільської області. Серед матеріалів списки загиблих і сотні некрологів упівців. Відтак стануть відомі ще імена українських вояків, і ті, хто втратив своїх рідних, зможуть дізнатись, як вони загинули і коли. В архіві є дані про працівників референтури Служби безпеки, біографічні довідки підпільників ОУН і упівців, протоколи допиту підозрілих осіб, картотеки з інформацією про людей, які були ворожими агентами, є чимало компрометуючих матеріалів.

За словами історика, директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслана Забілого, в архіві також збереглися підпільні видання та листівки, навчальні матеріали СБ ОУН.

«За допомогою знайдених документів науковці зможуть реконструювати роботу референтури СБ ОУН впродовж трьох років на локальній території – від первісного накопичення інформації, організації та проведення слідчих дій до практичних кроків з нейтралізації ворожої агентури, розвідувальних і контррозвідувальних заходів», – каже історик.

Як повідомляє Центр досліджень визвольного руху, документи збереглись у доброму стані.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 25 березня 2014 року – ...
Наступна новина: Закарпатська область: за ...

КОМЕНТАРІ