Обстеження та лікування від туберкульозу в Україні – доступність та рівні можливості для всіх

Обстеження та лікування від туберкульозу в Україні – доступність та рівні можливості для всіх

26.03.14 09:36 0 801
На таку тему відбулося засідання круглого столу, приуроченого до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

Засідання проходило 24 березня в Хмельницькому обласному протитуберкульозному диспансері. Його організаторами стали Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер, Хмельницький обласний центр здоров’я, Хмельницька обласна організація Товариства Червоного Хреста в Україні.

Учасники круглого столу звернули увагу на найважливіші питання, пов’язані з профілактикою і лікуванням туберкульозу.

Головний лікар Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру С.П. Василенко наголосив, що епідемічна ситуація з туберкульозу в області залишається нестійкою. Хоча відбулося зниження смертності від активного туберкульозу, однак захворюваність всіма формами туберкульозу мала тенденцію до незначного зростання.

Ріст захворюваності відбувся майже на усіх адміністративних територіях області. Серед захворілих на туберкульоз у 2013 р. - переважно жителі сільської місцевості, серед яких показник зріс на 13%.

Для ефективного впливу на епідемічну ситуацію, в області забезпечено доступ до сучасних методів діагностики туберкульозу. Закуплені та поставлені апарати ВАСТЕС для швидкого виявлення збудника туберкульозу із встановленням чутливості до антибактеріальних препаратів.

Розпочато впровадження молекулярно-генетичних методів швидкої діагностики туберкульозу. В бактеріологічній лабораторії обласного протитуберкульозного диспансеру проводяться дослідження на апараті Джін-експерт. Закупівля цього обладнання та витратних матеріалів до них здійснюється за рахунок коштів І фази 9-го раунту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Це дає змогу суттєво покращити діагностику мультирезистентного туберкульозу.

Особливу увагу на засіданні круглого столу було приділено захворюваності дітей на туберкульоз. Обласний дитячий фтизіатр С.Г. Гейващук зокрема, зазначила, що ріст цієї хвороби серед дітей області незначний. Для профілактики застосовується метод туберкулінодіагностики, а флюорографічне обстеження проходять підлітки різного віку, а не лише 15-16-річні, як було раніше.

За останній час виявлено випадки хіміорезистентного туберкульозу у дітей. Є випадки захворюваності на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ/СНІДом.

Про досягнення у виявленні і лікуванні туберкульозу розповів завідуючий поліклінікою міського протитуберкульозного диспансеру О.А. Романов. За його словами, проблемним є питання виявлення хворих на туберкульоз шляхом мікроскопічної діагностики. Третина хворих, що перебувають на обліку, з поєднаною інфекцією туберкульозу і ВІЛ/СНІДу. Щокварталу на облік беруть хворих з резистентною формою туберкульозу.

Фахівець зазначив, що показники на захворюваність туберкульозом серед дітей незначні. Зменшилася і смертність від цієї хвороби.

В засіданні взяв участь завідуючий хірургічним відділенням Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру В.Л. Босак. Він розповів про методи хірургічного втручання, що застосовуються у важких випадках протікання туберкульозу.

Заступник голови Хмельницької обласної організації Товариства Червоного Хреста в Україні Г.О. Швед виділила основні напрями діяльності щодо подолання туберкульозу у Хмельницькій області. Зокрема, вона розповіла, що торік в лютому місяці стартував проект «Медико-соціальний супровід і формування прихильності до лікування туберкульозу», спрямований на щоденний контроль лікування пацієнтів, які мають ризик припинити прийом препаратів, а також на психологічну підготовку хворих до тривалого лікування. До проекту залучені патронажні медичні сестри, волонтери, представники медичних закладів, лікарі-фтизіатри, психологи.

60 патронажних медичних сестер Товариства Червоного Хреста пройшли тренінг в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні». До реалізації цієї програми Червоний Хрест активно залучає волонтерів. Це дає змогу хворим отримувати соціальну підтримку та контроль за прийомом ліків навіть у віддалених населених пунктах.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: міжнародна ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ