У Львові пом’янули священномученика Омеляна Ковча

У Львові пом’янули священномученика Омеляна Ковча

26.03.14 08:51 0 663
25 вересня, у дворі музею тоталітарних режимів «Тюрма на Лонцького» пройшла панахида з нагоди 70 років пам’яті Блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Омелян Ковч був парохом у м. Перемишляни, що на Львівщині. Під час Другої світової війни переховував євреїв, часто, щоб врятувати від смерті охрещував їх і видавав метрики про хрещення, що рятувало євреям життя. Також отець захищав українців і поляків. За свою діяльність Омелян Ковч поплатився арештом та ув’язненням у концтаборі в Майданеку. Врешті священик загинув у газовій камері, а його тіло спалили у крематорії концтабору.

«Свого часу, коли о. Омелян Ковч з доньками переховувався у Перемишлянах, радянська влада обіцяла п‘ять тисяч рублів тому, хто здасть його місце перебування, однак ніхто їх так і не видав. У ті часи загинуло багато євреїв, однак завдяки Омелянові Ковчові дуже багато з них і врятувалося. Навіть своїми руками рятував: був випадок, коли о. Ковч виніс із вогню рабина із Белза», – розповів племінник Омеляна Ковча Василь Мацилюх.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Волинь: недотримання Правил ...

КОМЕНТАРІ