З рятувальниками Львівщини провели навчання з радіаційного та хімічного захисту

З рятувальниками Львівщини провели навчання з радіаційного та хімічного захисту

26.03.14 17:29 0 714
У Львові відбулися планові навчання рятувальників з радіаційного та хімічного захисту. Подібні навчання проводяться з метою різностороннього професійного розвитку вогнеборців, задля підвищення рівня готовності до реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані із небезпечними речовинами. Як правило, учасниками таких навчань стають новоприйняті на службу рятувальники. Проте і фахівці з багаторічним стажем роботи не уникають нагоди оновити свої знання та навички.

Проходили заняття на базі загону технічної служби ДСНС Львівщини під керівництвом заступника начальника ГУ ДСНС України у Львівській області з питань реагування на надзвичайні ситуації Валерія Глобенка та безпосереднього курування фахівцями сектору радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту. До викладання залучили спеціалістів Львівських міських курсів цивільного захисту.

В процесі занять особлива увага зверталася на практичне відпрацювання навичок роботи із спеціальним обладнанням, приладами радіаційного та хімічного контролю. Також практично відпрацьовувалися навички проведення деконтомінації (знезараження) техніки, спорядження та особового складу.

Згідно плану занять, рятувальники навчалися правилам застосування приладів для вимірювання радіоактивного забруднення: дозиметрів-радіометрів універсальних, дозиметрів-радіометрів МКС-05 «Терра», польових вимірювачів потужності дози ДП-5В, комплектів індивідуальних дозиметрів ИД-1, а також багатокомпонентних газоаналізаторів ДОЗОР-С-5М.

Для роботи в польових умовах за умов виникнення надзвичайної ситуації з небезпечними речовинами необхідно вміти правильно реагувати та робити прогнози. Для здійснення прогнозування, зокрема, визначення напрямку руху небезпечної хмари та швидкості її руху, враховують низку метеопоказників. Для здійснення прогнозування рятувальники навчалися використовувати метеокомплект МК-3, завдяки якому можна визначити швидкість вітру та його напрям.

Львівський гарнізон ДСНС оснащений також спецобладнанням для здійснення деконтомінації техніки, спорядження та особового складу. Рятувальникам розповіли про основні технічні характеристики такого обладнання, умови експлуатації та використання.

Кожен спеціальний автомобіль, що призначений для роботи з небезпечними речовинами чи в умовах радіаційного забруднення, обладнаний комплектом санітарної обробки та автомобільним дегазаційним комплектом ДК-4. Фахівців ДСНС навчили правильно розгортати такі прилади та розповіли, як ними користуватися.

Після проведення робіт, в умовах перевищення допустимих доз небезпечних чи радіоактивних речовин, спецтехніка та й самі рятувальники повинні пройти етапи промивки та знезараження. Для цього використовують таку техніку, як дезинфекційно-душовий прицеп та автомобільну розливну станцію. За допомогою цих засобів можна здійснювати промивку дорожнього полотна, дезактивацію техніки, яка залучалася до ліквідації події та спорядження фахівців ДСНС. Рятувальники ознайомилися із технічними характеристиками засобів та розглянули порядок використання. Після теоретичного курсу навчання перейшли у практичну фазу. Слухачі самостійно спробували здійснити дезактивацію транспортного засобу за допомогою автомобільної розливної станції.

Нової інформації було надзвичайно багато, але це не налякало хоробрих рятувальників. В процесі навчання виникало багато важливих запитань, але кваліфіковані спеціалісти зуміли доступно роз’яснити всі нюанси роботи із приладами.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ