В Житомирській області працівники, призвані на військову службу у зв’язку з мобілізацією, зможуть повернутися на попереднє місце роботи

В Житомирській області працівники, призвані на військову службу у зв’язку з мобілізацією, зможуть повернутися на попереднє місце роботи

26.03.14 17:17 0 709
За інформацією департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, у разі часткової мобілізації працівників підприємств, установ, організацій відповідно до п. З ст. 36 Кодексу законів про працю України призов або вступ працівника на військову службу є підставами припинення трудового договору. При припиненні трудового договору з цих підстав працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат (ст. 44 КЗпП України).

Згідно з Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (ст.3) військовослужбовцями строкової служби, які до призову працювали на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, зберігається при звільненні з військової служби право на працевлаштування їх в тримісячний строк на те ж підприємство, в установу чи організацію або їх правонаступники на посаду, не нижчу за ту, яку вони займали до призову на військову службу.

Протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військовий комісаріат в порядку, який встановлюється Кабінетом Міністрів України, надає їм матеріальну допомогу в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім місцем роботи за рахунок коштів державного бюджету.

Згідно з ст. 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» призов військовозобов'язаних на військову службу у зв'язку з мобілізацією та звільнення з військової служби у зв'язку з демобілізацією проводяться в порядку, визначеному Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Враховуючи зазначені норми законодавства, працівники, призвані на військову службу у зв'язку з мобілізацією, підлягають звільненню з роботи з підстав, зазначених у п. З ст. 36 Кодексу законів про працю України, з виплатою вихідної допомоги в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

З метою захисту прав працівників щодо їх працевлаштування після закінчення мобілізації роботодавці області на час виконання працівниками військового обов’язку можуть приймати у разі необхідності працівників на їх місце за строковим трудовим договором згідно зі ст.23 КЗпП України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ