На Тернопільщині громадськість вшанувала організаторів створення "Народного Руху України за перебудову"

На Тернопільщині громадськість вшанувала організаторів створення "Народного Руху України за перебудову"

26.03.14 15:35 0 735
24 березня 2014 року в приміщені Тернопільської обласної філармонії відбулися урочистості з відзначення 25-річчя з дня створення Тернопільської крайової організації Народного Руху України. У заході взяли участь представники громадськості та влади. Перед присутніми виступали голова Тернопільської обласної державної адміністрації свободівець Олег Сиротюк, міський голова Тернополя свободівець Сергій Надал, голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра та активісті, які започатковували організацію Народного Руху в Тернополі.

Громадські діячі поділилися спогадами про буремні 80-ті, наголосили на важливості створення Тернопільської крайової організації "Народного Руху України за перебудову".

"Ми розуміємо, що тоді, на зламі 80-х початку 90-х років, було важливо, щоби кожен українець проявив свої кращі якості заради незалежної України. Саме вони оголосили війну імперії та започаткували національно-визвольний рух. Саме вони піднімали краян на багатотисячні мітинги, їхали по Україні та переконували у необхідності проголосувати на референдумі за незалежність. Те покоління зробило свою місію, відновило українську державу, а їхні дії стали дороговказом для нас", – зазначив голова облдержадміністрації Олег Сиротюк.

"Мені як тернопільцю особливо приємно, що саме в нашому місті був створений перший осередок Народного Руху. Рух є найбільш відомою та поважною організацією за свободу нашої держави. Адже саме з рухом пов'язані перші жовто-сині прапори і мітинги. Історія мого покоління безпосередньо пов'язана з Національним рухом. Бо в цей час відбувся перший ланцюг єднання, саме тобі відбувалися посвяти братських могил, саме в цей час почалися перші мітинг, які поширились по всій Україні. Так само як і у складний 2013 рік, Тернопільщина не могла сидіти осторонь. Тисячі людей вийшли на Майдан для того, щоби відстояти свою Україну і право на вільне і щасливе життя в ній. Приємно, що серед велелюдного Майдану було так багато рухівців, які були активними громадським діячами держави і досі не залишають ці позиції", – зазначив міський голова Сергій Надал.

Під час урочистостей присутні проводили паралелі між тодішніми та шніми подіями у державі, закликали молодь відстоювати власне право жити у демократичній країні та будувати справді вільну та цивілізовану державу.

"Створення Народного Руху України було тоді наче великим вибухом. Але для нас це був ковток свіжого повітря, ковток свободи. Вся увага тодішньої влади, прокуратури, міліції була прикута саме до нас. Нас тероризували, але ми не здались. Всі змогли вистояти до кінця. Незважаючи на те що історія часто повторюється, ми маємо бути так само єдині і непереможні", – настановляє член Тернопільської крайової організації Народного Руху Володимир Колінець.

Свою шану рухівцім віддав голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра, адже саме він був єднальною ланкою між Народним Рухом і Революцією Гідності. "Я пригадую, як 25 років тому, саме на 175-річчя з дня народження Тараса Шевченка, ми з членами товариства "Вертеп" збирали підписи за перебудову. Безумовно, що ми молоді люди хотіли отримати все і відразу. Нам здавалося, що ми зберемо підписи, а завтра вже світ навколо нас кардинально зміниться. Ми хотіли відразу, в той же день, встановлювати український прапор, український тризуб і почати співати наш гімн. Ми були молоді, радикально налаштовані та готові до бою. На нас заводились карні справи, які, повірте, і досі зберігаються. Проте ніхто не хоче розголошувати їх, бо вся правда вилізе назовні, і ми побачимо тих сексотів, які писали на нас кляузи. Проте тепер старше покоління має підставити нам своє плече досвіду і допомоги, щоб всі негаразди цього разу оминули нас, щоб історія більше не повторилась", – зазначив свободівець Володимир Стаюра.

Завершилось вшанування ювілею 25-ліття руху нагородженням головних активістів, які ще тоді показали нам як потрібно боротись. Отож, розпорядженням голови Тернопільської обласної державної адміністрації Олега Сиротюка "про оголошення подяки" та розпорядженням міського голови Сергія Надала "про нагородження відзнаками міського голови" нагородили: голову Тернопільської крайової організації Народного Руху України Анатолія Вихруща, членів організації Володимира Колінця, Михайла Левицького, Богдана Ткачика та інших.

Також у знак пошани колективи філармонії, драматичного театру та учні тернопільської школи №17 подарували рухівцям святковий концерт. Присутні переглянули короткий документальний фільм, який був знятий у час зародження Народного Руху на Тернопільщині та в Україні у час духовного піднесення українців наприкінці 80-х – початку 90-х років.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ВОЛОДИМИР ХОМКО: «ПОДАЧА ...
Наступна новина: Міліціонери розслідують ...

КОМЕНТАРІ